Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın iki ve 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'in 16 İspanyol bankasının kredi notunu düşürmesi sonrası güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artmasıyla rekor seviyelere geriledi.

Gösterge 10 yıl vadeli Alman tahvilleri, Almanya'da üretici fiyatları endeksinin Nisan ayında yavaşlaması ile birlikte, beşinci haftayı da kazançla kapatmaya yönlendi. Moody's, ekonomik zayıflığı ve hükümetin karşı karşıya olduğu bütçe sıkıntılarını işaret ederek, aralarında Banco Santander SA ve Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA gibi büyük kuruluşların da olduğu 16 İspanyol bankasının kredi notunu düşürdü. Öte yandan, Fitch Ratings, Yunanistan'ın kredi notunu bir basamak indirdi.

10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 07:18'de yüzde 1.396'ya geriledi. Bu kağıdın faizi ilk kez yüzde 1.40'ın altına indi. Temmuz 2022'de vadesi dolacak yüzde 1.75 faizli tahvillerin fiyatı 0.15 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.50 euro yükselerek 103.31'e çıktı.

İki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi ise bir baz puan inerek rekor seviye olan yüzde 0.031'e indi.

Bloomberg ve European Federation of  Financial Analysts Societies tarafından derlenen verilere göre, Alman tahvilleri bu yıl yatırımcısına yüzde 3 getiri sağladı. İspanyol tahvilleri ise yüzde 3.6 kaybettirdi.