Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de rekor sayıda şehirde konut fiyatının düşmesinin, ülkenin ekonomik yavaşlamasının derinleştiğine ilişkin endişelerin etkisiyle Çin Borsası düştü.

Çin'in en büyük ikinci imar şirketi Poly Real Estate Group Co., konut fiyatlarının Nisan'da 70 şehirin 46'sında düşmesi üzerine yüzde 0.9 deper kaybetti. Jiangxi Copper Co., ABD'nin büyümesindeki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin metal taleplerini azaltacağı spekülasyonuyla yüzde 1.2 düştü. EGing Photovoltaic Technology Co., ABD'nin Çinli güneş enerjisi ürünlerine ithalat vergisi koyması üzerine son 4 haftanın en sert düşüşüne işaret etti.

Konut fiyatlarındaki düşüşe rağmen, hükümetin kontrollerin gevşetilme ihtimalinin yüksek olmadığına dikkat çeken Shanghai Kingsun Investment Management&Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, Avrupa ve ABD'nin kısa vadede beklentileri yöneteceğini, yatırımcıların riskleri önlemesinin gerektiğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 2,353.73 puana gerileyerek bu haftaki kayıplarını yüzde 1.7'ye çıkardı. CSI 300 Endeksi yüzde 1.1 düşüşle 2,584.53 puandan işlem gördü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 2.5 aşağıda kapandı.

Şanghay endeksi, Çin'in ekonomik yavaşlamasının hızlandığı endişeleriyle 2 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 4.4 gevşedi. MSCI BRIC Endeksi 2 Mart'taki bu yılın yükseğinden yüzde 21 gevşedi.