Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın eski başbakanı Lucas Papademos, görevinden ayrılmasından bu yana ilk verdiği röportajda, eurodan çıkışın Yunanistan için "felaket" sonuçlar doğurabileceğini, etkilerin Euro Bölgesi'nin geri kalanını da zor durumda bırakacağını söyledi.

Bu nedenle Avrupa ülkeleri ve kuruluşlarının, bu duruma karşı olası planları değerlendirmeye başladığını söyleyen Papademos, daha fazla detay vermedi.

Papademos, "Bu senaryonun gerçekleşme ihtimali düşük olsa ve ne Yunanistan ne de başka bir ülke için istenmese de, Yunanistan'ın eurodan çıkışının olası sonuçlarını yönetmeye yönelik hazırlıkların yapılmaya başladığı yok sayılamaz" ifadeleriyle dikkat çekti.

Birçok Yunanlının durumun ciddiyetinin farkında olmamasından ötürü endişe duyduğunu söyleyen Papademos, Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın önüne "Eurodan çıkmak" ya da "Sorumluluklarına bağlı kalmak" şeklinde iki seçenek koyduğunu belirtti ve "Yunanistan'ın eurodan çıkış riski gerçek ve bu da Yunan halkının ekonomik programı uygulayıp uygulamayacağına bağlı" dedi.

Papademos, Yunanistan'ın temerrüte düşmesi ve eurodan çıkmasının sonuçlarının gerek finansal sistem, gerekse de reel ekonomi için ağır ve maliyetli olacağı görüşüne katıldığını kaydetti.

Diğer yandan Yunanistan'ın eski başbakanı röportajdan kısa bir süre, Yunanistan'ın eurodan çıkış için bir hazırlığının olmadığını söyledi.