Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia grubu, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği endişelerinin finans piyasalarını sarsması ve ham madde talebine yönelik görünümü bozması sonucu kaybını ikinci güne taşıdı ve son beş ayın en düşük seviyesine indi.

24 ham maddeyi içeren Standard & Poor’s GSCI Spot Endeksi yüzde 0.7 düşüşle, 624 puana indi ve 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Endeks bu hareket ile birlikte, 2012 yılında yüzde 3.2'lik bir kayıp gerçekleştirmiş oldu. Gösterge endeks dün, doların güvenli liman alımları sonucu ralli yapmasının ardından yüzde 0.9 düşmüştü.

Asya hisse senetleri, Yunanistan'ın 17 Haziran'daki seçimlerinin yaklaşması ile birlikte, eurodan çıkabileceği endişelerinin artması sonrası değer kaybetti. Dolar, içinde euronun da olduğu altı önemli para biriminden oluşan sepet karşısında, bugün büyüme politikalarının da görüşüleceği Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesi, son 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Commonwealth Bank of Australia analistlerinden Luke Mathews, "Euro Bölgesi'ndeki istikrarsızlık, risk varlıklarında satış dalgası getirdi ve ABD dolarını yükseltirken, emtia fiyatlarını düşürdü" dedi.

Petrol fiyatları ikinci günde de düştü ve Temmuz vadeli petrol kontratı Nymex'te yüzde 1 kadar düşerek varil başına 90.97 dolara indi. Haziran vadeli altın kontratı yüzde 1.4 düşerek ons başına 1,554.50 dolara kadar indikten sonra, Comex'te ons başına 1,558.70 dolara geldi.

Emtia fiyatlarındaki düşüşler, ilgili şirketlerin hisse senetlerinde satışlara neden oldu. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd. yüzde 1.7 düşerken, üçüncü büyük madenci Rio Tinto Group yüzde 1.9'luk bir kayıp yaşadı.