Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan paris'te Bloomberg HT Ekonomi Müdürü Özlem Dalga'nın sorularını yanıtladı.

Babacan, Türkiye'nin güçlü duruşunun OECD içinde dikkat çektiğini ve ekonomik krizin yarattığı sosyal sorunların OECD'de ele alınacağını belirtti.

Babacan, "Yurtdışı kuruluşların tahminleri için herbirinde farklı senaryolar söz konusu" dedi.

Ekonomik büyüme konusunda da değerlendirmelerde bulunan Babacan, "Bu yıl için büyüme beklentimiz yüzde 4. Beklentimizi değiştirmedik. Ancak gerekirse büyüme beklentilerinde revizyon yapılabilir. Bu kadar büyümeye izin verecek iç tasarrufumuz yok. Türkiye'de büyüme kontrollü ve sürdürülebilir şekilde devam etmeli. Bu yıl daha makul, sürdürülebilir bir büyüme hızı peşindeyiz. Yüzde 4 muhtemelen bu yıl Avrupa2nın en yüksek büyüme hızı olacaktır" dedi.

Yunanistan'ın durumu ile ilgili bir soruya ise Babacan, "Yunanistan'la ilgili bir çöküş olursa tüm beklentiler aşağı dönebilir.Yunanistan'ın çökmesine asla izin verilmemeli. Bunun maliyeti çok yüksek olur. Para biriminin paylaşılmasıyla geri dönülemez ilişkiler oluşur" şeklinde yanıt verdi.

Türkiye'nin makroekonomik dengelerinin iyi ve bütçe dengelerinin güçlü olduğuna dikkat çeken Babacan, "TL'nin değer kaybı, geçişkenlik nedeniyle enflasyonu etkileyebiliyor. Kurun enflasyona geçişkenlik etkisi geçmişe oranla çok düşük. Merkez Bankası enflasyon konusunda gereken adımları atmıştır, atmaya devam edecektir. Kredi hacmindeki artış devam ediyor. beklentimiz bu yıl yüzde 15 artış olması yönünde. Bütçe heeflerinde herhangi bir revizyon yapılması gerekmiyor" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarını da eleştiren Babacan, "Derecelendirme kuruluşlarının güvenilirliği ciddi oranda azaldı. Bu kuruluşlara alternatif mekanizmalar oluşturulmalı. Yeni mekanizmaların oluşturulması bir süreç. Bu, G20'nin gündeminde" şeklinde görüş bildirdi.

Babacan, memur maaşlarına yönelik düzenlemeler konusunda, "Memur maaşlarının bütçeden aldığı pay yüzde 28 düzeyinde bulunuyor. Belediyeler için koyduğumuz yüzde 30'luk sınırı kendimiz aşmak üzereyiz. Memura yapılacak her kuruş artış vatandaşa vergi olarak yansır. Hükümet olarak söyleyeceğimizi söyledik. Konu hakem kurulunda" dedi.

 

 

-devam edecek-