Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, bugün gerçekleştirilecek olan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinden, borç krizinin çözümüne yönelik yeni tedbirler çıkmayacağı beklentisine bağlı olarak, Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) konsey üyesi Andres Lipstok'un politika yapıcıların şu anda ilave teşvik konusunda planının olmadığını açıklamasının ardından, yen karşısında üç ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. Yen ise, Japonya Merkez Bankası'nın varlık alım programını değiştirmemesinin ardından, 16 önemli para biriminin her biri karşısında en az yüzde 0.5'lik yükseliş gösterdi. Avustralya doları, yüksek faizli para birimlerine yönelik talebin ortadan kalkması ile birlikte bu yılın en düşük seviyesini gördü. Dolar Endeksi 20 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Frankfurt'ta  Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejistlerinden Lutz Karpowitz, "Eurı baskı altında kalacak. Zira bugünkü toplantıdan çıkan sonuçlara ilişkin çok fazla belirsizlik var" dedi ve "Piyasa riskten uzaklaşma modunda. Liderlerin nasıl iyimserlik enjekte edebileceğini tahmin etmek çok zor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek, New York saati ile 07:16'da 1.2660 dolara geriledi. Parite gün içinde 1.2615 dolara kadar inerek, 25 Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 0.9 düşerek 100.49 yene indi. Bu parite erken saatlerde 100.17 seviyesine kadar inerek 6 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yen dolar karşısında ise yüzde 0.7 yükselerek dolar başına 79.39 seviyesine geldi.

Avupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx 600 yüzde 1.6 düştü ve Alman tahvilleri değer kazandı. 30 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi rekor seviyelere indi.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, zirve öncesi yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'ndeki kargaşanın, bu akşam Brüksel'deki toplantıda, yalnızca "en sonunda" ele alınacağını söyledi.