Piyasalar ne anladı?
Avrupalı liderlerin 6 saat toplantısı piyasaları nereye getirdi?
AVRUPA LİDERLER ZİRVESİ
Avrupa’da liderler son 2 yılda 18. Kez toplanarak krize çözüm bulmaya çalıştılar. Toplantıda en çok merak edilen konuların başında Yunanistan ve ortak bono ihracı geliyordu. Liderlerin bu merakı 6 saat sonunda kamuyla da paylaşıldı. Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerin karşı çıktığı ortak bono fikri özellikle İtalya ve Fransa gibi ülkeler tarafından destekleniyor. Yapılan açıklamada ortak bono tartışmalarının fazla alevli geçmediği belirtildi, İspanya Başbakanı Rajoy da ülkesinin bonolarının Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından ikincil piyasadan satın alınması talebini yenilerken çağrısına karşılık bulamadı. Toplantı sonunda Yunanistan’a ilişkin bir çıkış planı olduğunu söyleyen liderler de oldu, söylemeyenler de. Belçika bu planların yapılmakta olduğunu söylerken AB Mali İşlerden Sorumlu Başkanı Barroso ise böyle bir şeyin konuşulduğunu inkar etti. Toplantı sonrasında kafası karışan piyasa oyuncuları umdukları sinyali bulamadılar. Euro / Dolar 1.26’nın altında kalmaya devam ederken Asya seansında da 1.2574’ten alıcı buluyor. 600 Avrupa şirketinden oluşan Eurostoxx 600 dün % 2.14 gerileyerek yıl başından bu yana kazancını geri vermiş oldu ve yılın en düşük kapanışını yaptı. İspanya ve İtalya bonoları satılırken Almanya ve ABD gibi bonolara talep sertleşti. Güvenli liman talebi İngiltere, Almanya ve ABD bonolarını farklı vadelerde rekor düşük faizlere indirdi. Alman iki yıllık tahvilinin bileşik faizi bir ara % 0.02’ye kadar indi.
ABD’DEN SİHİRLİ DOKUNUŞ / ASYA’DAN TAKİP
Güne Avrupa endişeleri ile başlayan ve kötü Dell rakamlarıyla boğuşan yatırımcılar endeksleri % 1’den fazla aşağı çekerken Avrupa’da çözüm bulunabileceği umutları ve teknik seviyelerden gelen alımlarla günü kurtardılar. Bir habere bağlı olmadan gelen alımlar 2 saat içinde S&P 500 Endeksi’ni dipten 180 puan yukarı iterken kapanış % 0.17 primle 1.318 seviyesinden yapıldı. Dolar Endeksi ise 82 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor ve hem emtiayı hem de risk almak isteyenleri tehdit ediyor. Bugün açıklanacak ekonomik verilerin işlemlerin yönünü belirlemesi beklenirken, ilk saatlerde ise Avrupa kaynaklı haber akışı etkili olacak.
Asya’da ise hem Avrupa hem de ABD izlenirken, Çin’den gelen Satın Alma Yöneticileri (PMI) verisinin ön okuması moral bozdu. 1 Haziran’da açıklanacak olan PMI verisi öncesinde HSBC ve Markit tarafından toplanan verilerle açıklanan PMI rakamı genişleme / daralma sınırı olan 50’nin altında 48.7 olarak açıklandı ve böylece geöen ayki 49.3 de aşağı geçilmiş oldu. Çin’de hisse senetleri % 0.11 gerilerken, alınan kısa hisse pozisyonları 13 yılın zirvesine çıkan Hong Kong – Hang Seng Endeksi ise % 0.23 düşüşte. Dolar / Yen 79.50 ile sabit seyrederken Japon Nikkei dünkü ABD dönüşünü fiyatlamayı tercih ediyor ve % 0.44 primli. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise dolara karşı % 0.02 düşüşte.
EMTİADA SERBEST DALIŞ
24 maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 1.9 aşağıda kapanırken birçok bileşen geriledi. İlk gününde sonuç alamayan görüşmecilerin müzakereleri ikinci güne taşımasıyla daha da fazla merak uyandıran İran görüşmeleri bugün kaldığı yerden devam edecek. Yine de sakin seyreden tarafların anlaşma zemini bulabileceğini düşünen ve artan stok etkisiyle yeni pozisyon açmakta isteksiz kalan yatırımcıların satışlarıyla ABD tipi ham petrol varil başına 90 doların altına gelirken güne tepkiyle başladı ve % 0.57’lik yükselişle işlemler 90.43’ten geçiyor. Brent petrol ise 105.96’da. Dünün önemli dönüş hikayelerinden biri de altın oldu. % 2 düşüşten toparlayan fiyatlar yeniden 1.530’lu seviyelerden destek bulmuş oldular. Güne ons başına 1.556’dan devam eden altına 27.74’ten ilgi gören ve % 0.3 aşağıda olan gümüş eşlik ediyor. Tarım emtiasında ise güçlü alışların ardından gelen yağmurlar ve riskten kaçış etkili oluyor. Bugünse düşüşlerin ardından % 1 ve civarında alımlar buğday, mısır ve soyada görülüyor. Dün % 3’e yakın gerileyen baırda ise bugün % 1’lik yükseliş hakim.
YURT İÇİNDE ZOR GÜN
Dövizdeki yükselişin devamıyla beraber Dolar/TL 1.86’ya yaklaşarak Ocak seviyelerine dönerken Sepet Kur da 2.10’a yaklaştı. OECD toplantılarında konuşan TCMB Başkanı Başçı önümüzdeki haftaki Para Politikası Kurulu’nda zorunlu karşılıklarda değişikliğe gidilebileceğini açıkladı. Şu anki kompozisyonda % 40 dövizi karşılık olarak tutma hakkına sahip bankaların bu hakları artabilecek. Böylece hem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri artacak hem de bankacılık sisteminin likiditesi 4 milyar TL’den fazla artacak. Böylece banka hem TL likiditesini artırarak piyasaya yardımcı olmak istiyor hem de dövizin üstündeki baskıyı azaltmak istiyor. 1.8527 ile güne başlayan Dolar / TL ve % 9.52’den kapanan gösterge faiz günün ilk göstergeleri. İMKB’de ise sert satışlarla % 2.36’lık düşüş yaşandı ve kapanış 55.734 seviyesinden yapılmıştı. Bugün veri akışı yoğun olacak ve tepki verme çabasında olan piyasa oyuncularının yakın takibinde olacak.
09:58 - Fransa Mayıs İmalat Sektörü PMI(Flaş)
10:00 - Türkiye 1.Çeyrek Konut Satışları
10:28 - Almanya Mayıs İmalat Sektörü PMI(Flaş)
10:58 - Avro Bölg. Mayıs İmalat Sektörü PMI(Flaş)
11:00 - Almanya Mayıs IFO Güven Endeksi
11:30 - İngiltere Nisan Perakende Satışlar
11:30 - İngiltere Mart Hizmet Sektörü Üretimi
14:30 - Türkiye Mayıs Kapasite Kullanım Oranı(TCMB)
14:30 - Türkiye Mayıs TCMB Reel Kesim Güven Endeksi
15:30 - ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
15:30 - ABD Nisan Dayanıklı Mal Siparişleri
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü