Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde bu hafta açıklanacak olan ve mali krizin bölge ekonomisine zarar verdiğine işaret etmesi beklenen verilerin ve İtalya'nın yarınki tahvil ihalesinin öncesinde euro, Eylül'den bu yana en büyük aylık düşüşüne hazırlanıyor.

İspanya'nın 10 yıllık hazine kağıtları ile Almanya'nınkiler arasındaki faiz farkının son 17 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından euro, Temmuz 2010'dan bu yana gördüğü en düşük seviyesinden yüzde 0.3 uzakta seyretti. Avrupa'daki çalkantıların ekonomik büyümeye zarar vermesinin, güvenli varlık taleplerini destekleyeceğine ilişkin endişelerin etkisiyle Dolar Endeksi son 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa ekonomisinin bozulduğunu söyleyen Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Imre Speizer, eurodaki kısa vadeli sıçrama için yeterli argümanın bulunduğunu, ancak euronun birkaç hafta içinde yeniden düşeceğini öngördü.

Euro, dolar karşısında büyük değişiklik kaydetmeyerek 1.2537 dolardan işlem gördü. Euro/Dolar 25 Mayıs'ta 1.2496 dolar seviyesinden 6 Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. Mayıs'ta yüzde 5.3 düşüş kaydetmiş olan euro, Eylül'den bu yana en sert aylık düşüşüne işaret etti. Euro, yen karşısında da son 5 günde yüzde 2 değer kaybetmesinin ardından bugün 99.64'ten işlem gördü. Yen, dolar karşısında 79.48'den fiyatlandı.

ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini değerlendiren Dolar Endeksi 82.257 puana yükseldi. Endeks geçtiğimiz hafta 82.461 puandan, Eylül 2010'dan bu yana en yükseğini kaydetmişti.