Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomide yavaşlama olduğunu kaydeden Çağlayan, ''Avrupa'daki ve dünyadaki durumlardan mutlaka Türkiye de etkileniyor, fakat benim ümidim şu, evet bizim ekonomimizde şu an bir yavaşlama var. Bu yavaşlama ümit ediyorum ki ilk çeyrek büyümesinde negatif bir durum oluşturmayacak. Geçen yılki gibi olmasa bile ya da bizim bu yıl öngördüğümüz gibi olmasa bile en azından negatif olmayacak, pozitif bir değer olacak. Ancak tekrar ifade ediyorum, 2012, 2011 kadar başarılı olmayacak, performans bu kadar yüksek olmayacak. Benim ümidim üçüncü ve dördüncü çeyrekteki büyüme rakamlarımızın daha fazla artacağı yönünde... En azından orta vadeli program hedefimizin daha üstüne çıkacağımız bir seviyeye gelmemiz benim temennim ve beklentim.''

-''İlaç tedavisine ihtiyaç görmeyen bir ülke konumundayız''-

Çağlayan, geçtiğimiz aylarda enflasyon konusunda sıkıntı yaşandığını ve yüksek rakamlar çıktığını hatırlatarak, mayıs ayı itibariyle bunun yavaşlayacağını ve düşeceğini öngördüklerini ifade etti.

Bakan Çağlayan, ''Sonuç olarak dışarıdaki gelişmelere bağlı olarak Türkiye ekonomisi öyle ya da böyle etkileniyor, küresel bir ülkeyiz. Dünyanın önemli ekonomik büyümeye sahip olan ülkesiyiz. Tabii ki sonuçlar bizi ister istemez etkileyecek. Fakat her şeye rağmen dünyadaki, Avrupa'daki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisi son derece sağlıklı...'' diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin yaşadığı olumlu gelişmeleri hatırlatan Zafer Çağlayan, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin güçlü bir bünyesi var, son derece sağlıklı bir bünyesi var. Herhangi bir şekilde ilaç tedavisine ihtiyaç görmeyen bir ülke konumundayız. Ve olabilecek her türlü senaryoya karşı da hazırlıklıyız. Dünyadaki ekonomik gelişmeleri, Avrupa'daki gelişmeleri takip ediyoruz. Bu konuda ekonomi yönetimi olarak olabilecek her türlü gelişmelere karşı hazırlıklıyız. Merkez Bankası ve diğer kuruluşlarımız bu konuda üstüne düşen her şeyi yapıyor.''

Enflasyondaki yükselmenin maliyetten kaynaklandığını söyleyen Bakan Çağlayan, ''Petrol fiyatları bilhassa önemliydi. Şimdi petrol fiyatlarının düşmesi bizim daha da elimizi rahatlatıyor'' dedi.