Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Piyasalar dün hem kritik destek seviyelerinden gelen tepki alımları, hem de ABD'de konut verilerinin beklentileri karşılamasıyla alıcılı seyretti. Euro, dolar karşısında İspanya'da Bankia'nın kurtarılmasına yönelik çalışmaların başlandığı yönündeki kulis haberleri ile yükselişe geçerken, gelişmekte olan piyasalarda da alışların güçlendiği gözlendi.

Bugüne gelindiğinde ise kredi derecelendirme kuruluşu Egan Jones'un İspanya'nın kredi notunu 'BB-'den 'B'ye düşürdüğü haberi piyasalar için soğuk duş etkisi yarattı. 2012 yılına kadar piyasaların dikkate almadığı Egan Jones, ABD ve Almanya'nın kredi notlarını düşürmesiyle adından söz ettirmeyi başarmıştı. Bununla birlikte Çin'in ekonomik yavaşlamayı dengeleyecek büyüklükte bir teşvik paketinin açıklayıp açıklamayacağı konusunun netleşmemesi Asya Borsalarında da satış baskısı oluşturdu. Hang Seng borsasında kayıplar kapanışa yaklaşırken yüzde 1,90'lara ulaşırken Nikkei 225 endeksinde ise kayıplar yüzde 0,65 seviyelerinde.

İspanya ile ilgili haberlerin etkisiyle tekrar düşüşe geçen Euro/Dolar paritesi ise 1 Temmuz 2010'dan bu güne gördüğü en düşük seviye olan 1,2457'ye kadar geriledi.

Analistler İMKB'nin de global piyasalardaki belirsizlik ve düşüşler nedeniyle güne satıcılı başlamasını bekliyorlar. İMKB 100 endeksi için 55.000 ve 54.700 desteklerinin kritik olduğunu belirten analistler buranın kırılması durumunda satış baskılarının artabileceğine dikkat çekiyorlar.

Bugün piyasaların takip edeceği veriler ise şöyle:

11:00 İtalya Üretici Fiyat Endeksi (Nisan) (Aylık) Önceki veri: yüzde 0,30

12:00 – AB Tüketici Güven Endeksi (Mayıs Nihai) Önceki Veri: -19,3

12:00 – AB Ekonomik Güven Endeksi (Mayıs) Önceki Veri: 92,8

14:00 – ABD MBA Mortgage Başvuruları Önceki Veri: yüzde 3,80

17:00 – ABD Bekleyen Konut Satışları (Nisan) (Aylık) Önceki Veri: yüzde 4,10

18:30 – AMB Başkanı Draghi konuşacak.