Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisindeki yavaşlama ve İspanya'daki bankacılık krizinin, gelişen piyasa varlıkları talebini azaltması üzerine Asya paraları Eylül'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Küresel fonların 30 Nisan'dan bu yana Güney Kore, Tayvan ve Endonezya hisselerinden 7.8 milyar dolar çekmesinin ardından Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 2.7 düştü. Rekor düşük seviyesini kaydeden Hint rupesi kayıplara öncülük ederken, Endonezya rupisi de Kasım 2009'dan bu yana en düşük düzeyine geriledi. Çin yuanı ve Malezya ringgiti bu yılın en düşük seviyelerini test etti.

Güvenli varlık talepleri göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa sorununun yakın zamanda gidecekmiş gibi görünmediğini belirten ABN Amro Private Bank'ın Singapur'daki Döviz stratejistlerinden Roy Teo, piyasa kapitülasyonuna bakıldığında, politika hamlesi yapılmasına yönelik baskının arttığını söyledi.

Hint rupesi bu ay yüzde 6.2 değer kaybederek 56.2325'e geriledi. Rupe, 24 Mayıs'ta 56.3875 düzeyinden en düşük seviyesini kaydetti. Ringgit, dolar karşısında yüzde 4.8 zayıflayarak 3.1778'e geri çekildi. Won yüzde 4.3 düşüşle 1,181.50'den, rupi ise yüzde 3.9 kayıpla 9,565'ten işlem gördü.

İtalya'nın tahvil ihalesinde maksimum hedefini tutturamaması, İspanya'da CDS'lerin tüm zamanların en yükseğine tırmanması ve Yunanistan'da anketlerin 17 Haziran'daki seçimlerin öncesinde kemer sıkma karşıtı partilerin desteklendiğini göstermesinin ardından küresel hisseler dün sert düşüş kaydetti. Yabancı fonlar bu ay 23 Mayıs'a kadar gelişen piyasa hisselerinden 4.9 milyar dolar çekti.