Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu, Almanya'nın finansal kriz çözümlerine meydan okuyarak, sorunlu bankalar için doğrudan Euro Bölgesi yardımı çağrısı yaptı ve ortak euro tahvili çıkarılması için bir yol talep etti.

Avrupa Birliği'nin merkezi regülatörü olan komisyon İspanya ile birlik olarak, kalıcı kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM), hükümetleri baypas ederek doğrudan bankalara nakit enjekte edilmesini istedi.

Hamlenin hız ve esnekliğinin, temeli oluşturduğunu söyleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso, ESM'nin bu hamlesi için yalnızca araçların esnekliğinin değil, hızının da önemli olduğunu belirtti.

Avrupa kurtarma fonunun daha serbestçe kullanılması çağrıları, 386 milyar euroluk kurtarma yardımı vermelerinin ardından vergi mükelleflerinin muhalefetine sahne olan Almanya, Finlandiya ve Hollanda'nın direnciyle karşılaşıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in baş sözcüsü Steffen Seibert, Almanya'nın, bankaların Avrupa kurtarma fonundan doğrudan sermayelendirilmesine karşı olduğunun bilindiğini söyledi.

Finansal piyasalardaki stres sinyalleri tırmandı. Yatırımcılar güven arayışıyla faizden vazgeçti ve 2 yıllık Alman tahvillerinin getirisi 0 oldu. İtalya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi Ocak'tan bu yana ilk kez yüzde 6'nın üzerine tırmanırken, İspanya'nınkiler yüzde 7'ye yaklaştı.

Euro, dolar karşısında 1.2386 düzeyinden son 2 yılın en düşük seviyesini kaydetti.