Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, beklenenden kötü çıkan ekonomik verilerin etkisi ile değer kaybediyor. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Eylül ayından bu yana en keskin aylık düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Madencilik ekipmanları üreticisi  Joy Global Inc., kar ve ciro tahminlerini düşürmesinin ardından yüzde 7.7 geriledi. Dijital video kayıt cihazı şirketi  TiVo Inc., zarar açıklamasının etkisi ile yüzde 5.5 değer kaybetti. Bu ay halka açılan Facebook Inc. yüzde 2.2 düştü ve kayıplarını yüzde 26'ya genişletti. Pekandeci Talbots Inc., Sycamore Partners'ın şirketi borçlarıyla beraber 369 milyon dolara satın alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yaklaşık iki kat yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.8 düşerek, New York saati ile 10:06'da 1,303.02 puana geriledi. Dow Jones Endeksi ise 56.23 puan ya da yüzde 0.5 düşerek 12,363.63 puana indi.

Richmond, Virginia'da RidgeWorth Capital Management kıdemli stratejisti Alan Gayle, "ABD'den küresel ekonomik büyümeye daha az destek var" dedi ve "ABD, Avrupa'daki krize yönelik endişelerin arttığı bir ortamda, istikrar faktörü pozisyonunu koruyor. Ancak son rakamların ABD'de ivmenin bir ölçüye kadar yavaşladığını göstermesi, yatırımcıları daha sinirli yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri, ABD'de birinci çeyrek büyümesinin yüzde 1.9 ile, önce açıklanan yüzde 2.2'ye göre daha yavaş büyümesinin ardından değer kaybetti. İşsizlik başvuruları geçen hafta son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, ADP'nin açıkladığı özel sektör istihdam 133,000 ile beklenenden daha az bir artış gösterdi. Chicago satınama yöneticileri endeksi (PMI) ise, Mayıs ayında, Nisan ayı seviyesi olan 56.2'den 52.7'ye indi.