Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Son verilerin Mart'ta İspanya'dan 66 milyar euroluk sermaye çıktığını göstermesinin ardından İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, İtalya ve İspanya'nın eurodaki geleceklerinin riskte olduğunu söyledi.

Önümüzdeki haftalarda İspanya ve İtalya'da euronun geleceğinin tartışılmaya başlayacağını belirten Guindos,  "Uçurumun eşiğinde miyiz, bilmiyorum. Ancak çok, çok, çok zor durumdayız" dedi.

Euro Bölgesi'nin krizi aşmak için daha fazla entegrasyona ihtiyacı var. Önümüzdeki günler ve haftalarda mevduat garantisi fonlarının ve bankacılık denetimlerinin birleştirmesine yönelik sinyaller beklediğini aktaran de Guindos, herkesin "banka birliği" konusunda anlaştığını belirtti.

ispanya'nın borçlanma maliyetleri ve Almanya'nınkiler arasındaki fark bu hafta euro zirvesini kaydederken, ülkenin 10 yıllık tahvil faizleri de Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i kurtarma paketine başvurmaya iten yüzde 7 seviyelerine yaklaştı. Uluslararası Para Fonu, İspanya için bir finansal yardım hazırlığında olduklarını yalanladı. Diğer yandan Mart ayında ülkeden 66.2 milyar euroluk sermaye çıktı.

IMF Yönetici Direktörü Christine Lagarde, ülkenin başbakan yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria ile görüşmesinin ardından dün, fonun İspanya için bir finansal destek hazırlığında olmadıklarını bir kez daha ifade etti.

De Guindos da Wall Street Journal gazetesinde çıkan, IMF'nin Avrupa biriminin, İspanya'nın kurtarılması için olası hazırlıklar içinde olduğu haberini yalanladı.