Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rus rublesi ABD doları karşısında değer kaybetmeye devam ederken, bugün de yüzde 0,7'lik değer kaybıyla 2009 yılından bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

MICEX endeksinde bu sabah 1 dolar 33,7 rubleden işlem görürken, petrol fiyatlarındaki düşüş yüzünden rublenin pazartesi gününden bu yana dolar karşısındaki kaybı yüzde 5,3 oldu.

Analistler, Rus petrol fiyatlarının temel alındığı Ural petrolünün bir haftada yaklaşık yüzde 5 oranında düşüşle 99,8 dolara gerilediğine dikkati çekerek, bu durumun Rusya ekonimisinin enerji kaynaklarına bağımlılıktan kurtarılmasının aciliyetini ortaya koyduğunu kaydetti.

Yetkililer, doların değer kazanmasının bir diğer nedeninin de euronun geleceğine yönelik endişe duyan yatırımcıların dolara yönelmesinden kaynaklandığını belirtiyor.

Rusya Maliye Bakanı Andrey Siluanov, dün yaptığı açıklamada, yatırımcılara Döviz görünümü konusunda güvence vererek, rublenin hala Merkez Bankası'nın izin verdiği sınırlar içinde işlem gördüğünü kaydetti.

Merkez Bankası hafta boyunca rublenin değer kaybetmesine yönelik fazla bir müdahalede bulunmazken, sadece 100 milyon dolar sattığı dikkat çekti.

Merkezi Moskova'da bulunan Renaissance Capital geçen hafta rublenin değer kaybı konusunda uyarıda bulunmuş ancak Rus rublesinin gelişmekte olan ekonomilere kıyasla daha iyi durumda olduğunu kaydetmişti.

Açıklamada, zayıf rublenin ülkedeki enflasyonu tırmandırmayacağını belirtilerek, ''Ruslar artık değer kaybeden ruble karşısında bankalara koşup birikimlerini forekse çevirmiyorlar'' ifadesine yer vermişti.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç de dün yaptığı açıklamada, her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduklarını belirterek, kriz olması halinde bunu rahatlıkla idare edebilecek döviz rezervine sahip olduklarını kaydetmişlerdi.

Rusya'nın şu anda 513 milyar dolar altın ve döviz rezervi bulunuyor. Rezervler son bir haftada 1,1 milyar dolar erimişti.