Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin ve Hindistan'da imalat sanayindeki yavaşlamanın küresel ekonomideki yavaşlama işaretlerini desteklemesi sonucu değer kaybetti ve bu hareketle birlikte, son sekiz ayın en hızlı aylık düşüşünü daha da genişletti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 düşerek, Londra saati ile 10:58'de 895.89 puana indi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Endeks geçen ay yüzde 12 geriledi ve 1998'deki yüzde 14'lük düşüşten bu yana en kötü Mayıs ayını geçirdi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.7 düştü. Rusya'nın en büyük bankası OAO Sberbank, mali şirketlerin gelişen ülke hisse senedi piyasalarındaki düşüşlere öncülük etmesi ile birlikte yüzde 2.3 değer kaybetti.

Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), son altı aydaki en yavaş büyümesini gerçekleştirdi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı Hindistan imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Nisan ayındaki seviyesi olan 54.9'dan Mayıs ayında 54.8'e indi. Bugün ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin, Mart ayında son altı aydaki en yavaş artışı göstermesinin ardından, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Mayıs ayında 150,000'lik bir artış göstermesi bekleniyor.

Moskova'da Troika Dialog baş stratejisti Chris Weafer, "Kötü Çin verileri" dedi ve "Yeni ayın ilk iş günü, Mayıs ayındaki istikrarlı düşüşün hayalkırıklığı yaratmaya hazırlanmasının ardından, piyasaya bir miktar destek getirebilir şeklinde umutlar var" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayındaki 53.3 seviyesinden Mayıs ayında 50.4'e indi. Bu, Aralık ayından bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor ve Bloomberg News'un anketine katılan 27 ekonomistin tahminlerinin medyanı olan 52 seviyesinin altında.Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.