Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdamın, Nisan ayında son altı ayın en yavaş artışını göstermesinin ardından Mayıs ayında hızlanması bekleniyor. Bu durum, veri öncesi ekonomistlerin kaydettiği üzere, emek piyasasında iyileşmenin yenilendiğinin bir işareti olacak.

Nisan ayına 115,000 atrtan tarım dışı istihdamın, Mayıs ayında, Bloomberg News'un anketine katılan 86 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, 150,000 artması bekleniyor. İşsizlik oranının ise yüzde 8.1 ile son üç yılın en düşük seviyesinde kalması bekleniyor.

Ekonomik genişlemeyi hızlandıran unsurlar olan işe almalarda ve tüketici harcamalarında süregelen bir artış için daha fazla istihdam ve ücret artışlarına ihtiyaç duyuluyor. Ancak Euro Bölgesi'ndeki resesyon ve Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan piyasalardaki yavaşlama, Amerikan şirketlerini, ABD ekonomisinde toparlanmanın olusmuz etkilenmediğini görene kadar, istihdam artırma konusunda daha çekingen hale getirebilir.

Stamford, Connecticut'ta Pierpont Securities LLC başekonomisti Stephen Stanley, "Cılız bir toparlanma var, özellikle istihdam tarafında" dedi ve "Büyümeye yönelik engellerin kaynağı talep tarafında değil. Şu anda gördüğümüz en büyük problem, belirsizlik. Avrupa yeniden ön plana çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de Çalışma Bakanlığı TSİ 15:30'da Washingtom'da Mayıs ayı için tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini açıklayacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin istihdam artışına ilişkin tahminleri 75,000 ile 195,000 arasında kaldı.

İstihdam verisi, ya Başkan Obama'nın yeniden seçileceği ya da Beyaz Saray'ın politikalarının güçlü büyümeyi engellediğini söyleyen Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'in yeni başkan olacağı seçimlerden beş ay önce açıklanacak.