Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çağlayan: Basamakları 5'er 10'ar adımlarla çıkacağız

Çağlayan: Basamakları 5'er 10'ar adımlarla çıkacağız

  • Ekonomi Bakanı Çağlayan, Bloomberg HT'nin düzenlediği''Büyüme için açık sınırlar'' panelinde değerlendirmelerde bulundu

Giriş: 05 Haziran 2012, Salı 15:27
Güncelleme: 06 Haziran 2012, Çarşamba 13:03

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bloomberg HT tarafından düzenlenen Dünya Ekonomi Forumunun ''Büyüme için açık sınırlar'' konulu panelinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geldiği seviyeyi anlamlı bulmakla beraber Türkiye'nin çok daha fazla yatırım yapılır ülke haline gelmesi için yoğun gayret içinde olduklarını söyledi.

Çağlayan, önemli reformlar yaptıklarını, 10 yıl önce Türkiye'ye gelen doğrudan yatırımın yılda 1 milyar doları geçmediğini, Cumhuriyet'in kurulduğu 1923'den 2003'e 80 yılda Türkiye'ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırımın 14,5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Ancak dönemimizde siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla beraber Türkiye'ye son 8 yılda, 80 yılda gelen doğrudan sermayenin neredeyse 8 katı yatırım geldi. Yani biz 80 yılda almış olduğumuz toplam doğrudan yatırımı her yıl almaya başladık. Şu anda Türkiye'ye gelen son 8 yıldır toplam yatırım miktarı 115 milyar dolardır. Bu bizim kısa sürede yapmış olduğunuz reformlarla Türkiye'ye olan ilgi alakayı ve bakışı pozitif olarak son derece etkilemiştir. Bu konuda önemli hukuk reformları yaptık. Bankacılık sisteminde önemli değişiklikler yaptık. Türkiye bugün sermaye ve karın serbest transfer edildiği bir ülke olmakla beraber, etkin bir hukuk sistemine sahip ve bürokrasiyi çok fazla azaltmış bir ülke. Türkiye önemli reformlar yaptığımız bir ülke. Daha eksiğimiz var mı? Tabii ki var. Şu anda Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nda gerek kamunun, gerek özel sektörün temsilcileriyle birlikte alınmış olan kararları yeni sistemde direkt Bakanlar Kuruluna götürüyoruz. Burada ilgili bakanlara ve bakanlıklara Başbakan'ın huzurunda verilecek görevlerle beraber bunları çok daha çabuk yapacağız.''

-''Reformları çok çabuk çıkarabildiğimizi söyleyemem''-

Bu noktada Türkiye'nin parlamento yapısını da iyi görmek gerektiğine işaret eden Çağlayan, ''Reformları çok çabuk çıkarabildiğimizi söyleyemem. TTK bizim için çok önemliydi. Benimle aynı yaştaydı. Biz TTK'yı geçen yıl değiştirebildik. Güçlü bir iktidar partisi olmamıza rağmen, TBMM'de yüzde 65 çoğunluğa sahip olmamıza rağmen eğer muhalefet desteği olmasaydı 1550 maddelik bu kanunu kısa sürede çıkarmak mümkün değildi'' dedi.

Çağlayan, reformları yapmak için çok önemli hazırlıkları olduğunu, Fikri ve Sınai Mülkiyet haklarından tutun gerek hukuki, gerek ekonomik anlamda birçok alanda önemli hazırlıkları olduğunu dile getirdi.

Parlamentonun işleyiş sürecinde muhalefet partilerinin sayıları az da olsa isterlerse süreci tıkayabildiklerini ifade eden Çağlayan, ''Yani biz Parlamentoda çoğunluk olan hükümet olmamıza rağmen, muhalefetin engeli nedeniyle kanunları zaman zaman çıkarmakta gecikebiliyoruz'' diye konuştu.

-''Türkiye sıralamada 5'er 10'ar adımlarla çıkacak''-

Türkiye'nin içinde bulunduğu lojistiği, coğrafi konumu ve 29 yaş ortalamasına sahip 75 milyon nüfusuyla iç pazarı kuvvetli bir ülke olduğunu ve 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkenin bulunduğu bir coğrafyada, AB'ye tam üyelik yolunda önemli açılımlar yapan bir ülke olduğunu anlatan Çağlayan, Türkiye'nin Maastricht kriterlerinde Avrupa'nın 23 ülkesinden çok daha iyi kamu borçluluğuna, 21 ülkesinden çok daha efektif bir bütçe açığına sahip olduğunu, işsizlik oranının da Avrupa'nın altında kaldığını söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şöyle devam etti:

''2023 hedefi Türkiye'yi dünyada ilk 10 ekonomi içine sokmak. Onun için bir taraftan mevzuatlarımızı, bir taraftan bürokratik yapımızda önemli reformlar yaparken, yatırım ve yatırımcı için çok önemli mevzuat değişikleri hazırlarken, vergi konusunda önemli değişiklikler yaparken, bir taraftan da altyapımızı, lojistiğimizi, enerji yatırımlarımızı 2023 yılına göre dizayn ediyoruz. Sadece önümüzdeki 10 yılda Türkiye 130 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacak bir ülke olmakla beraber, Türkiye şu anda ulaşım alanında da 110 milyar dolar yatırım yapılacak bir ülkedir. Türkiye'yi nüfusuyla ve geçmişte yaşadığı ekonomik krizlerle değerlendirdiğiniz zaman ben inanıyorum ki çok kısa süre içinde Türkiye bu sıralamada 5'er 10'ar basamaklarla çıkarak gelecektir''