Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nin ekonomik görünümünün daha büyük çaplı aşağı yönlü risklerle akrşı karşıya olduğunu söyledi.

Draghi, faiz kararı sonrası Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Euro Bölgesi ekonomisinin kademeli olarak toparlanması yönündeki beklentimizi sürdürüyoruz" dedi.

Draghi, AMB yetkililerinin, Euro Bölgesi borç krizinden kaynaklanan riskleri gidermek için, 2013 yılının sonuna kadar, üç aya kadar dönemler için, sınırsız nakit sağlama imkanını uzatacaklarını söyledi.

Draghi, "Sabit faizli ve tam tahsisli temel refinansman imkanını, gerekli olduğu sürece ve en azından Şubat ayına kadar sürdürmeye karar verdik" dedi ve AMB'nin bankalara yeni bir üç yıllık kredi imkanını planlayıp planlamadığı konusunda bir işaret vermedi.

Avrupa Merkez Bankası, borç krizinin Euro Bölgesi ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini yoğunlaştırması ve buna bağlı olarak, politika yapıcılara ilave teşvikler gitmeleri konusunda baskının artması birlikte, bugünkü toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1'de bıraktı. Draghi ayrıca, Euro Bölgesi ekonomisinin "artan aşağı yönlü risklerle" karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Euro Bölgesi büyüme görünümünün kötüleşmesi durumunda, yetkililerin harekete geçmeye hazır beklediğini söylerken, üç yıl vadeli kredi imkanının üçüncü turunun kısa bir süre içinde olacağı yolundaki beklentileri törpüledi.

Draghi, "Tüm gelişmeleri izliyoruz ve harekete geçme konusunda hazırız" dedi.

Avrupa Merkez Bankası, hükümetler, İspanya'yı kuşatan ve Yunanistan'ın eurodan çıkmasına neden olabilecek krizi çözme konusunda güçlük çekerken, bazı yatırımcıların faizleri düşürme ve bankalara ilave likidite sağlama baskısına maruz kalıyor. Draghi, üç ay vadeli sınırsız nakit sağlama imkanının gelecek yıla uzatılacağını söylerken, uzun vadeli finansman imkanının daha beklemek zorunda olduğunu işaret etti.

LTRO olarak bilinen uzun vadeli finansman operasyonu hakkındaki bir soru karşılığı, Draghi, "Diğer kurumların hareket eksikliğini doldurmanın Avrupa Merkez Bankası'nın görevi olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Draghi, bugünkü faiz kararının "geniş görüşbirliği" ile alındığını sözlerine ekledi.