Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Berlin Hükümeti'nin İspanya'nın, Avrupa kurtarma fonunun, bankaların yeniden sermayelendirilmesi için doğrudan yardım sağlaması çağrılarına karşı çıkmasına rağmen yetkililer, Madrid'in resmi talepte bulunması hâlinde, İspanya'yı, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'da olduğu gibi sıkı reform programları uygulamak zorunda bırakmadan fon akışının sağlanabileceğini açıkladı.

Alman yetkililer, İspanya'yı utandırmayacak bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Açıklamalara göre, bu çalışma kapsamında İspanya'nın yalnızca bankacılık sektörü için talep edilen reformları uygulaması gerekecek. Berlin, sorunun İspanya'nın kendi finansmanında değil, bankalarında olduğu mesajını vurgulayabilmesi için fonların İspanya'nın Banka Kurtarma Fonu'na (FROB) transfer edilmesini de değerlendiriyor.

Almanya'nın İspanya için attığı bu adım, ülkenin başbakanı Angela Merkel'in, Euro Bölgesi'ndeki derinleşen borç krizinin çözümü konusunda daha esnek bir yaklaşım benimsediğinin de sinyalini veriyor.

IMF'nin önümüzdeki hafta İspanyol bankaları üzerine açıklayacağı karamsar rapor ile birlikte, Madrid'in yardım alması için greken tüm parçaların oturacağı düşünülüyor. Yardım paketinin, bankacılık sisteminin değerlenmesinin ardından en geç önümüzdeki ayın başına yetiştirilmesi bekleniyor.

Kıdemli bir Alman yetkilisi, bu hamlenin yalnızca bankalara odaklanacağının ve bu sebeple çok sıkı reformların talep edilmeyeceğinin altının çizilmesi gerektiğini, çünkü İspanya'nın ekonomisi için gereken reformları uygulamaya başladığını belirtti.