Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya'da istihdam Mayıs'ta beklenmedik şekilde yükseldi ve üçüncü kez artışa işaret etti. Avustralya doları, Şubat'tan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine yöneldi.

Kaynak zengini ülkede istihdam geçtiğimiz ay 38,900 kişi arttı. Bloomberg Haber'in anketinekatılan 23 ekonomistin medyan tahmini, istihdamda bir değişiklik olmaması yönündeydi. İşsizlik oranı ise artan işgücü faktörüyle yüzde 5.1'e yükseldi.

İstihdam verileri, geçtiğimiz çeyrekte yüzde 1.3 büyüme kaydeden dünyanın 13. büyük ekonomisi Avustralya'nın gücüne dikkat çekti.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, Nisan'da işsizlik oranının düşmesine rağmen Avrupa ve Çin'de büyümenin yavaşlamasını gerekçe göstererek son 2 ayda 75 baz puan indirerek yüzde 3.5'e ekti.

İşgücündeki düşüşün Mayıs'ta düzelmesinin gerektiğini belirten Westpac Banking corp.'un ekonomistlerinden Bill Evans, işgücündeki büyük bir sıçramanın genellikle istihdam artışına bağlandığını söyledi.

Geçtiğimiz ay tam zamanlı istihdam 46,100 artarken, yarı zamanlı istihdam 7,200 düştü. Avustralya'daki katılım oranı Mayıs'ta yüzde 65.2'ten yüzde 65.5'e yükseldi.