Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde politika yapıcıların ekonomik büyümeyi desteklemek üzere harekete geçebileceklerinin sinyalini vermesiyle Asya Borsaları bu yılın en büyük 3 günlük büyümesini kaydetti.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., Avustralya'da istihdamın Mayıs'taki sürpriz artışı üzerine yüzde 1.8 değer kazandı. Yatırımcıların, ekonomik büyümeye  bağlı şirketlerin hisselerini almasının ardından Japonya'nın en büyük işlem şirketi Mitsubishi Corp. yüzde 1.4 ve maden ekipmanı üreticisi Komatsu Ltd. yüzde 1.9 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.5 kazançla 113.28 puana çıkarak, 5 Aralık'tan bu yana en büyük 3 günlük kazancını kaydetti. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 8 hisse değerlendi. Asya endeksi Çin ve ABD ekonomilerindeki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin derinleştiğine ilişkin endişelerle 29 Şubat'taki zirvesinden yüzde 12 düştü.

Merkez bankacıları ne zaman likidite desteği sinyali verseler, risk varlıklarının ralli yaptığını belirten HSBC Private bank'ın Asya yatırım stratejileri müdürü Arjuna Mahendran, bir süre risk rallisinin görülebileceğini söyledi.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 2.7; Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 1.4 ve Şanghay Bileşik Endeksi  yüzde 0.4 yükseldi.