Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, küresel politika yapıcıların ekonomik büyümeyi canlandıracak adımlar atacağı beklentisi ve Çin'in bankacılık kurallarında sıkılaştırmaya gitmeyi ertelemesi sonucu yükseldi ve Şubat ayından bu yana en hızlı üç günlük yükselişini gösterdi.

Satışlarını yüzde 35'ini geçen yıl ABD ve Avrupa'da yapan Samsung Electronics Co., teknoloji hisselerine gelen alımlara öncülük etti. Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., 778 milyon dolarlık sipariş almasının ardından Seul'deki işlemlerde yüzde 4.6 yükseldi. Çin'in en büyük üçüncü bankası Agricultural Bank of China Ltd., regülatörlerin bankacılık kurallarını sıkılaştırmayı gelecek yılın başına eertelemelerinin ardından, Hong Kong'daki işlemlerde değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1 yükselerek, Hong Kong saati ile 12:26'da 911.52 puana çıktı. Endeks son üç günde yüzde 3.3 yükseldi. Gösterge endeks, Mayıs ayında yüzde 12 düşerek, 1998 Mayıs'ındaki yüzde 14'lük düşüşten bu yana en kötü mayıs ayı performansını işaret ediyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi ekonomik görünümünün kötüleşmesi durumunda, yetkililerin harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi. Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, ABD ekonomisinin "aksamalara duyarlı olmaya devam ettiğini" ve ilave parasal teşviğin gerekebileceğini kaydetti.

Manulife Asset Management (Malaysia) Sdn. hisse senetleri müdürü Tock Chin Hui, "Avrupa'dan gelen olumlu yorumlar piyasanın havasını destekledi" dedi ve "Bu sıçramanın sürdürülebilir olup olmadığı henüz belli değil. Zira halen belirsizlikler var" değerlendirmesinde bulundu.

Güney Kore'de Kospi Endeksi, piyasanın bir günlük tatili ardından tekrar açılması ile birlikte, yüzde 2.7 yükselerek Asya'da en iyi performans gösteren endeks oldu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 0.5 geri çekilirken, gelişmiş ülkelerin gösterge endeksi MSCI Dünya yüzde 0.4 yükseldi. Gelişen piyasalar endeksindeki hisselerin piyasa değeri toplamının tahmini kar toplamına oranı 9.9'ken, bu oran gelişmiş piyasalar endeksi için 11.8 düzeyinde.