Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın uzun vadeli faizleri aşağı çekmeye yönelik uygulamaları repo piyasasında kısa vadeli arz fazlasına neden olarak, bankaların, tahvil varlıklarını fonlama maliyetlerini yukarı çekiyor.

ABD Hazine varlıklarının 1 günlük repo yapılması faizleri 31 Mayıs'ta yüzde 0.274 ile 10 ayın en yükseğine tırmandı. Bu oran 30 Aralık'ta eksi yüzde 0.001'di. Depository Trust&Clearing Corp'un, aynı zamanda genel teminat faizi olarak bilinen endeksi dün yüzde 0.185'te seyretti. Yatırımcılar repoyu varlıklarını finanse etmek ve kaldıraçları artırmak için kullanıyor.

Repo oranları, Avrupa'da tırmanan borç krizinin yatırımcıları, ABD hazine tahvillerinin güvenilirliğine kaçarak, 10 yıllık tahvil faizini yüzde 14'lere geriletmesine rağmen yükseliyor. Fed verilerine göre, ABD merkez bankasının Twist Operasyonu olarak bilinen 400 milyar dolarlık kısa vadeli tahvili, uzun vadelileriyle değiştirmesiyle, bankaların elinde bulundurduğu 3 yıl ya da daha az vadeli hazine kağıtlarının miktarı rekor seviyeye tırmandı.

Normal şartlarda "kalite ve güvene kaçışın" repo oranlarını sıfıra yaklaştıracağını, ancak bu kez bu oranların yükseldiğini belirten Royal Bank of Canada'nın ABD faizi stratejisti Michael Cloherty, bunun sistemdeki gerginliğin ve Wall Street'in bilanço tablolarındaki kısıtlamaların sinyali olduğuna dikkat çekti.