Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AVRUPA’DA HUZUR YOK

Hafta sonu AB maliye bakanlarının telekonferansı sonrasında en çok 100 milyar euro ile yardım görmesi kararlaştırılan İspanya’da işler karıştı. Gelecek yardımın şartları tam olarak belli olmadığı için ortaya farklı sorunlar çıktı. Birlikteki birçok ülke yardımın Temmuz ayında devreye girecek olan ESM (Avrupa Denge Mekanizması) tarafından yapılmasını istiyor. Bu durumda ise ESM’in bazı kuralları yatırımcıları rahatsız ediyor. Fonun kurallarına göre yardım sağlanan ülkelerin birincil alacaklısı ya da tercihli alacaklısı ESM oluyor. IMF’nin yardımda bulunduğu ya da kredi açtığı ülkelerde tercihli alacaklı olması gibi ESM de böylece herhangi bir temerrüt anında bono sahiplerine göre öne geçmiş oluyor. Yunanistan’da resmi sektörün özel sektöre nazaran borç yapılandırmasından yara almadan çıkması kötü örnek olmuş ve yatırımcılara bazı dersler vermişti. Bu kez de aynı hataya düşmek istmeyen bono yatırımcıları % 6’ya inen 10 yıllık İspanyol tahvilinin bileşik faizini satarak gün sonunda % 6.508’e yükselttiler. Güne % 5.9 primle başlayan İspanyol IBEX Endeksi de % 0.5 düşüşle günü tamamladı. Bulaşma tehlikesi ile korkan İtalya’da 10 yıllık bileşik faiz ise % 6’yı geçti. Bazı İtalyan bankaları seans içinde taban fiyatlara inerken MIB 30 Endeksi % 2.79 değer kaybetti.

ABD’DEN ASYA’YA

Kurtarma haberleriyle gün içinde % 1’den fazla yükselen ABD endeks vadelileri güne alımlarının bir bölümünü geri vererek başladılar. S&P 500 Endeksi günü % 1.26 düşüşle kapattı ve 1.308 puana indi. Banka hisseleri % 2’den fazla değer yitirdiler. Ay sonuna kadar Moody’s tarafından 5 büyük ABD bankasının kredi notu olası bir indirim için gözden geçirilecek. Buradan gelebilecek olası kredi notu kesintileri de banka yatırımcılarını satış yapmaya itiyor. 19-20 Haziran’da yapılacak FED toplantısına ilişkin spekülasyonlar devam ederken dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten PIMCO son fon dökümlerine göre tahvil alıyor ve merkez bankasından genişleme beklemeye devam ediyor. 10 yıllık ABD tahvil faizinin bileşik getirisi % 1.59’dan alıcı buluyor.

Asya’da dünkü alımların ardından satışlar yaşanırken dünkü ralliyi kaçıran ve resmi tatil olan Avustralya Borsası ASX 200 bugün % 0.2 primli. Japonya’da Nikkei 225 % 1.23 düşerken Dolar / Yen 79.5’ten işlem görüyor. 10 Asya para birimindne oluşan ADXY Endeksi % 0.06 yükselirken detayda farklı hikayeler var. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P dün yaptığı açıklamada yatırım yapılabilir notunu kaybetmeye yakın ilk BRIC ülkesinin Hindistan olabileceğini açıkladı. Politik belirsizlik ve büyümedeki yavaşlama sebebiyle ülkenin notunun tehdit altında olduğu söyleyen S&P sonrasında Sensex Endeksi % 0.15 düşüşte ve dünkü harekete devam ediyor. Hint Rupisi de aşağı yönde trend yapmaya devam ediyor ve dolara karşı % 0.41 düşüşte. Faiz indirimi sonrasında düşük yuan değeri ve düşen 1 yıllık swap oranları ile Çin’de yeni indirimlerin beklendiği görülüyor. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.47 düşüşte. Mayıs ayı kredi büyüklüğü 793 milyar Yuan ile 700 milyarlık hedefi geçtiği ülkede yavaş Nisan’dan sonra canlanma çabaları var. MSCI Asya Endeksi dünkü alımlarının yarısını geri verirken değer kaybı da % 0.8 düzeyinde.

EMTİADA BUGÜN DÜŞÜŞ VAR

Goldman Sachs tarafından % 30’luk getiri vaad ettiği ve fiyatların çok geri kaldığı gibi sebeplerle önerilen varlık sınıfları arasına giren emtiada bugün riskten kaçış yaşanıyor. ABD tipi ham petrol % 0.86 düşüşle 82 doların altına inerken Brent petrol 97.48’de. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi de dün % 0.98 gerilemişti. Tarım emtiasına karışık görüntü çizilirken ABD’deki kurak hava şartları sebebiyle soya yukarı giderken buğday da ona eşlik ediyor. Mısır fiyatlarında ise gerileme var. COMEX’de vadeli bakır kontratları % 0.76 aşağıda. Toparlanmanın sekteye uğrayabileceği beklentisi ile baz metaller geriledi. . Dolar Endeksi ise 82.5’i aşınca altın gibi değerli madenler zarar gördüler. Spot altın 1.591 dolara inerken düşüş diğer madenlere de yansımış durumda.

YURTTA VOLATİLİTE CİHANDA VOLATİLİTE

Avrupa iyimserliğiyle 58.274 puanı deneyen İMKB 100 Endeksi günü satışlarla tamamladı. Yeşil bölgede kalmayı başaran endeks 57.504 puana kadar indi. 2.5 milyar TL işlem hacmi yapılırken sanayi hisseleri günü artıda bitirdiler. Banka hisseleri ise % 0.03 satıldılar. TL güne sağlam başlarken gün sonunda ise döndü. Dolar / TL bugüne 1.8287’den başlıyor. Euro / TL 2.2835’te ve Sepet Kur 2.0560’da. Türkiye’de gözlerin çevrildiği bir başka cephe de cari açık oldu. Nisan ayı verisine göre aylık cari işlemler açığı 4.96 milyar dolar ile beklentilere parallel açıklanırken böylece yıllık açıkta da 70 milyarın altına inilmiş oldu. Ekonomideki dengelenme sürecinin devam ettiği beklentisi ile gösterge tahvilde bileşik faiz % 9.11’e indi.

Gökhan Şen

Bloomberg HT
Araştırma Bölümü

gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net