Dünya Bankası gelişen ekonomileri uyardı!
Gelişen ülkelerin daha zayıf büyüme ile karşı karşıya olduklarını söyleyen Dünya Bankası, "zor zamanların" kapıda olduğunu belirtti
Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkeleri daha yavaş büyümeyi ve "daha zor" zamanlara karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı ve Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin kötülemesiyle, küresel ekonomide uzun vadeli volatilitenin görüleceğini söyledi.
Banka, 2011'de yüzde 6.1 büyüyen gelişen ekonomilerin 2012'de ise yüzde 5.2 büyüyeceği tahmininde bulundu.
Dünya Bankası, politika yapıcıları, büyümeyi korumak ve garantilemek için uzun vadeli önlemler almaya çağırdı.
Bankanın kalkınma birimi direktörü Hans Timmer, gelişen ekonomilerin uluslararası gelişmelere göre günlük ayarlamalarda bulunmak yerine, daha uzun vadeli üretimi destekleyici reformlar ve altyapı yatırımlarına odaklanması gerektiğini belirtti.
Sorunların ciddi olduğunu ve gelişen ülkelerin, Avrupa'da uzun dönem görülecek olan düşük büyümeye karşı hazırlıklı olmaları gerektiğine dikkat çeken Timmer, Avrupa'dda daha fazla krizin de olabileceğini söyledi.
Dünya Bankası'nın açıklamaları, Avrupa'da İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerinin tırmanmasıyla endişelerin arttığı bir döneme denk geldi.
ÇİN FAKTÖRÜ
Avrupa'nın yanısıra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük emtia tüketicisi Çin de küresel ekonomi için risk oluşturuyor. İlk çeyrekte yüzde 8.1 büyüyen Çin ekonomisi, son 3 yılın en düşük büyümesine işaret etti.
Avrupa ve ABD'den gelen taleplerdeki düşüş, Çin ekonomisinin temel motorlarından biri olan ihracatları da aşağı çekerken, ülkenin iç talep büyümesi de, açığı kapatacak boyutlarda ilerleme kaydetmiyor.
Çin'in tahmin edilenden daha hızlı yavaşlamasının, Asya-Pasifik bölgesindeki diğer ekonomiler için de tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Dünya Bankası, "Çin'deki yavaşlama, bölgenin geri kalanını da düşük ihracat talepleri vasıtasıyla etkiler. Aynı zamanda emtia odaklı ekonomiler de Çin'deki yatırımların azalmasından risk altında olacaktır" dedi.