AB/ Oettinger: İran açığını kapatabiliriz
-
AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Oettinger, "İran'dan gelen önemli miktarda petrol vardı, ancak bizim açığı dengeleyebilecek ve Avrupa'nın ihtiyacını karşılayabilecek mekanizmalarımız var" açıklamasında bulundu
AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, 1 Temmuz'dan itibaren AB'nin İran'dan petrol almayacak olmasına rağmen, bu açığı kapatabilecek mekanizmalara sahip olduklarını söyledi.
Oettinger, AB'nin, İran'dan petrol almayacak olmasından dolayı nasıl etkileneceği şeklindeki bir soruya karşılık, "Tahran'daki yönetime, barışçı, ancak etkili ekonomik araçlarla nükleer araştırma konusunda dünya çapında geçerli olan kurallara uymak zorunda olduğunu anlatmak istiyoruz. Bunun için de mali piyasa ve enerji piyasası çok önemli. İran'ın en önemli gelir kaynağını elinden almak için 1 Temmuz'dan itibaren AB'ye yönelik petrol satışı yapmasına izin vermeme konusunda kararlıyız. Bunu dengeleyeceğiz. İran'dan gelen önemli miktarda petrol vardı. Ancak bizim bu açığı dengeleyebilecek ve Avrupa vatandaşlarının ihtiyacını karşılayabilecek mekanizmalarımız var" dedi.
Bu mekanizmaların neler olduğu konusunda bilgi veren Oettinger, "Avrupa'nın her yerinde boru hatlarımız var. Bir yerden diğerine, hatta Yunanistan'a bile petrol sevk edebiliriz. Terminallerimiz, petrol tankerleri için limanlarımız ve rezervlerimiz de var. Şu sıralar Avrupa'da 120 gün boyunca kullanabileceğimiz petrol depolarımız var. Bu durumda oldukça istikrarlı sayılırız. Bunun yanı sıra önemli petrol ortaklarımız var. Rusya ve Suudi Arabistan'ın, daha fazla petrol üretebilecek ve satabilecek kapasitesi var" şeklinde konuştu.
AB-İran ilişkilerinin geleceğini nasıl gördüğünün sorulması üzerine de Oettinger, kritik bir dönemde olduklarını kaydederek, "Sadece AB değil, ABD, İsrail ve diğer komşu Arap ülkeleri, İran'da nükleer madde konusunda araştırma yapılmasını kabullenmiyor. Bu nedenle Tahran yönetiminin karar değiştirmesini ve uzlaşmacı bir tutum sergilemesini bekliyoruz. Böyle bir durumda ekonomi ve ticaret alanındaki işbirliği yeniden sürdürülebilir, enerji alanında da" yanıtını verdi.
Öte yandan, "Türkiye-AB Dörtlü Enerji Zirvesi"nin ortak sonuç bildirisi yayınlandı.
Bildiride, Türkiye ile AB'nin, ortak stratejik konuları paylaşan önemli enerji partnerleri ve her iki tarafın da çıkarına olan büyük bir işbirliği potansiyeline sahip olduğu belirtilerek, toplantıda, 5 önemli konuda çabaların yoğunlaştırılması üzerine mutabakat sağlandığı ifade edildi.
Toplantıya katılanların, enerji senaryoları ve enerji miks konusunda uzun vadeli perspektiflerin izlenmesi, doğalgaz, elektrik ve petrol sevkıyatıyla ilgili alt yapı çalışmalarının hızlandırılması, global ve bölgesel enerji işbirliğinin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve temiz enerji teknolojilerinin promosyonu ile nükleer enerji güvenliği ve radyasyona karşı korunma çalışmalarına ağırlık verilmesi konularında anlaştığı kaydedildi.
Toplantıda ayrıca, tüm ortak çalışmaları koordine edecek ve bakanlarla AB Komisyonu üyelerine düzenli bir şekilde rapor verecek bir çalışma grubunun oluşturulması konusunda da mutabık kalındığı, ayrıca, doğalgaz, elektrik, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji konularında özel bazı çalışmaların da bir an önce başlatılmasının kararlaştırıldığı ifade edildi.
Söz konusu işbirliğinin, Türkiye ile AB'nin enerji piyasalarının entegrasyonunu sağlayacağı, Avrupa ve Türkiye'nin enerji ikmalini güvence altına alacağı ve önemli iş imkanları yaratacağı kaydedildi.
AA