Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda dikkatler, Fed yetkililerinin dünyanın en büyük ekonomisini canlandırmaya yönelik tedbirleri görüşeceği toplantıya çevrildi. Öte yandan G20 liderleri Avrupa bankalarını iyileştirmeye odaklandı. Bu ortamda, emtia grubu değer kazanırken, ABD doları, euro ve yen karşısında değer kaybetti. Asya hisse senetleri ise kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, bakır kontratlarının Londra'da yüzde 0.3 artışla, Tokyo saati ile 12:35'te ton başına 7,534 dolara kadar çıkarak son üç haftanın en yüksek seviyesine ulaşması ile birlikte yüzde 0.2 yükseldi. Dolar euro karşısında düne göre yüzde 0.3 düşerek euro başına 1.2612 dolar seviyesine indi. Euro dolar karşısında dün 1.2748 dolar seviyesine kadar düşerek 22 Mayıs'tan bu yana en düşük değerini görmüştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi ve Eylül vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) fazla bir değişiklik göstermedi. Asya Pasifik ülkelerinin ve şirketlerinin tahvillerini temerrüte karşı koruma maliyetleri yükseldi.

Fed politika yapıcıları iki gün sürecek ve ABD ekonomisindeki büyüme projeksiyonlarını tartışacakları ve borçlanma maliyetlerini düşürmek için ellerindeki Hazine tahvillerinin vadesini uzatıp uzatmamayı değerlendirecekleri toplantılarına bugün başlayacak. G20 ülkelerinin liderleri, Meksika'daki zirvede, Avrupa bankalarına istikrar getirmek için bölge borç krizine verecekleri tepkiyi görüşüyor ve krizin İspanya'ya da yayılması ile birlikte, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e kurtarma tedbirlerinin genişletilmesi konusunda baskılarını artırıyor.

Singapore'da Forecast Pte. Döviz stratejisti Lee Wai Tuck, ABD merkez bankasının elindeki Hazine tahvillerinin vadesinin uzatılması operasyonuna verilen ismi işaret ederek,  "Fed'in Twist programını genişletebileceği konusunda bazı beklentiler var" dedi ve "Fed ayrıca, yılın ilerleyen döneminde birşeyler yapabileceğinin işaretini de evrebilir. Dolar baskı altında kalacak" değerlendirmesinde bulundu.