Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bankaları konusunda sıkıntı yaşayan İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin Euro Bölgesi rekoru kırmasının, Çin ekonomisindeki büyümenin bu yılın ilerleyen zamanlarında geri sıçrayacağı spekülasyonunu gölgelemesi üzerine Çin Borsası 3 günden bu yana ilk düşüşünü kaydetti.

Çinli milyarder Chen Fashu'nun Hong Kong'ta kote olan bira üreticisi Tsingtao Brewery Co.'nun 32 milyon hissesini satmasının ardından şirketin hisseleri son 3 ayın en sert düşüşünü yaptı. Çin'in en büyük 2. araç-gereç üreticisi GD Midea Holding Co., Shenyin&Wanguo securities Co.'nun, klima üretimi ve satışlarının geçtiğimiz ay düştüğünü açıklaması üzerine tüketici maddeleri hisselerindeki düşüşe öncülük etti.

Yunanistan'ın durumunun iyileştiğini, ancak gözlerin İspanya'nın borçlanma maliyetlerine çevirildiğini söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticisi Wu Kan, yatırımcıların euro krizinin hızlı bir şekilde çözülemeyeceğinden ve bu sorunun Çin'in ihracatlarını aşağı çekeceğinden ötürü endişe duyduğunu belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 2,305.14 puana; CSI 300 Endeksi de yüzde 0.6 düşüşle 2,565.33 puana geriledi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.1 yükseldi.

Büyümedeki yavaşlamanın derinleştiği ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkacağı endişeleri Şanghay endeksini 2 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 6.3 aşağı çekti. Endeksteki hisseler tahmini  kazançlarının 10.1 katından fiyatlanıyor. Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki hisselerin 5 yıllık ortalama değerlemesi, tahmini kazançların 17.8 katı olarak bulunuyor.

Çin Ticaret Bakanı Chen Deming, ülkenin Haziran'daki ekonomik verilerinin ilerlemeye işaret edebileceğini, euro krizi ikinci yarıda kontrol altına alınırsa da bu yılki ticaret büyümesinin yüzde 10'a ulaşabileceğini söyledi.