Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin Euro Bölgesi rekoru kırması ve Yunanistan'da kemer sıkma yanlısı partilerin seçimi kazanmasının, borç krizini gevşetmeye yardım edeceğine dair iyimserliğin kısa sürmesiyle Tokyo Borsası düşüş kaydetti. Nikkei 225 Endeksi 1 ayın en yükseğinden gevşedi.

Kazançlarının yüzde 31'ini Avrupa'da kaydeden fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 0.6 geriledi. Nomura Holdings Inc., Reuters'ın, aracı kurumun Japan Tobacco Inc.'in (JTI) hissesini satamayacağına yönelik haberi üzerine yüzde 0.7 değer kaybetti. JX Holdings Inc., hükümetin doğalgaz ve ham petrol çıkarılması için, şirkete taşeronluk yaptıracağını söylemesinin ardından  yüzde 2.1 değerlendi.

Nikkei 225 Endeksi dün yüzde 1.8 kazançla 22 Mayıs'tan bu yana en yükseğine işaret etmesinin ardından bugün yüzde 0.2 kayıpla 8,704.36 puana geriledi. Geniş kapsamlı Topix Endeksi, Japonya'nın G-20 zirvesinde IMF'ye katkılarını artıracağını açıklaması ve Fed'in 2 gün sürecek toplantısına hazırlanmasıyla yüzde 0.2 artış kaydederek 740.03 puandan işlem gördü.

Politika yapıcılar büyük bir sürpriz yapmadığı sürece piyasanın çok fazla iyimserliğe kapılmayacağını belirten Resona Bank Ltd.'ın baş fon yöneticisi Koji Toda, yen seviyeleri ve mevcut makro şartlar göz önünde bulundurulduğunda yatırımcıların alım yapması için bir neden olmadığını söyledi.

Çin'in ekonomik büyümesindeki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin yayıldığına ilişkin endişelerin etkisiyle Topix Endeksi 27 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 15 düştü. Endeksteki hisseler, defter değerlerinin 0.87 katından fiyatlanarak, Lehman Brothers'ın iflas ettiği 2008 dönemlerine yakın seyrediyor.