Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Templeton Emerging Markets Group'un başkanı Mark Mobius, Çin'in ekonomik büyümesinin destekleyici olmayı sürdürmesi ve değerlemelerin tarihi ortalamalardan dibe vurmasıyla, daha fazla gelişen piyasa hissesi satın alıyor.

Gelişen piyasa hisselerinin "cazip" olduğunu söyleyen Mobius, Çin, Rusya, Türkiye, Tayland ve Afrika hisselerindeki varlıklarını artırıyor.

Avrupa'dya ihracatların azaldığına ilişkin endişelerin etkisiyle 2 Mart'taki bu yılın zirvesinden yüzde 14 düşen MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, tahmini kazançlarının 10.1 katından fiyatlanarak 11.5 katı olan tarihi ortalamasının altında seyrediyor. Endeks bu yıl hâla daha yüzde 1.9 yukarıda bulunuyor. Bu yıl yüzde 2.5 kazanç sağlayan MSCI Dünya Endeksi ise tahmini kazançların 12 katından fiyatlanıyor.

Gelişen piyasalara yatırım yapmayı sürdürdüklerini söyleyen Mobius, fiyatların oldukça iyi seviyelerde, fiyat/kazanç oranlarının da 10 katı ile oldukça ucuz olmasından ötürü çok cazip olduğunu savundu.

Mobius, Çin'de ise hükümetin iç talebi artırma hamlelerinden yararlanması beklenen tüketici hisselerini tercih ediyor.

Çin'i büyümeden ötürü tercih ettiklerini belirten Mobius, "Birçok kişi bana Çin'in yumuşak mı, sert mi iniş yapacağını soruyor; ancak Çin iniş filan yapmıyor ve uçmaya devam ediyor" dedi.

Çin Ticaret Bakanı bugün ülke ekonomisinin Haziran'da sıçrayacağını söyledi.