Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gıda ve yakıt fiyatlarının öncülüğünde Mayıs ayında son 2.5 yılın en düşük hızında gerçekleşen enflasyon, İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin direncini gevşeterek, daha fazla parasal teşvik için alan yaratabilir.

İngiltere'de enflasyon Nisan ayındaki yüzde 3'lük hızlanmanın ardından Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 2.8 hızlanarak, Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Tüketici fiyatları Nisan ayından da yüzde 0.1 gerileyerek, 1996'dan bu yana ilk düşüşüne işaret etti.

Enflasyonun aralık 2009'dan bu yana merkez bankasının yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyretmesine rağmen, petrol ve gıda maliyetlerindeki düşüş ve Avrupa'daki borç krizinin olumsuz etkilerinden ötürü fiyat baskısı azalıyor.

İngiltere Merkez Bankası geçtiğimiz hafta banka kredilerinin desteklenmesine yönelik önlemler açıklarken, bankanın başkanı Mervyn King de daha fazla teşvik gereksiniminin arttığını söyledi.

Enerji fiyatlarının ve ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle enflasyonun daha fazla gerileyeceğini öngören ABN Amro Bank NV'nin ekonomistlerinden Joost Beaumont, merkez bankasının Temmuz'a varlık alımlarını artıracağını söyledi. Beaumont, İngiltere Merkez Bankası'nın euro krizinin daha uzun süre devam etmesini beklediğini, bu sebeple de proaktif olmak istediklerini ifade etti.

Rakamların ardından İngiliz sterlini, dolar karşısındaki düşüşünü genişletti ve 1.5635 dolardan işlem gördü.