Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya tahvilleri, ülkenin kurtarma isteyeceği spekülasyonunun borçlanma maliyetlerini yükseltmesine karşın, Hazine'nin bugünkü ihalede hedeflediği miktarda satış yapmasınıne tkisi ile yükseldi ve yedi gündür süren düşüşünü tersine çevirdi.

İki yıl vadeli tahvillerin faizi, Hazine'nin ihalede 3.04 milyar euroluk (3.83 milyar dolar) satış yapmasının ardından, dün gördüğü son altı buçuk ayın zirvesinden düştü. Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvilleri, Pasok lideri Evangelos Venizelos'un, kurtarma paketinin koşullarını tekrar müzakere etmek üzere bir heyet oluşturulmakta olduğunu açıklamasının ardından yükselişini beşinci güne taşıdı. Bir Avrupa Birliği (AB) yetkilisi, AB'nin Yunanistan ve Avrupa için siyasi olarak kabul edilebilir bir yol arayacağını söyledi.

WestLB AG'nin Londra ofisinden sabit getirili menkul kıymetler stratejisti John Davies, "Bugünkü İspanya Hazine ihalesi konusunda en iyi şey, hedeflenen miktarda satış yapmalarıydo" dedi ve "Faizlerdeki sıçrama büyük çaplı ve bu durum sürdürülemez" şeklinde görüş bildirdi. Davies, "Kağıt satmayı başarabilmelerinden dolayı ani bir rahatlama tepkisi olabilir, ancak bunun uzun süreceğinden şüpheliyim" yorumunda bulundu.

İspanya'nın iki yıl vadei tahvillerinin faizi sekiz baz puan ya da 0.08 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 10:40'ta yüzde 5.37'ye indi. Bu kağıdın faizi dün yüzde 5.59'a kadar yükselerek 30 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Nisan 2014'te vadesi dolacak yüzde 3.4 faizli tahvilin fiyatı 0.145 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.45 euro yükselerek 96.605'e çıktı.

İspanya bugünkü ihalede 2.4 milyar euroluk 12 ay vadeli borçlanma kağıdını, önceki ihalenin 2.1 yüzde puanı üzerinde, ortalama yüzde 5.074 faizle sattı. Hazine ayrıca 639.3 milyon euroluk 18 ay vadeli kağıdı ortalama yüzde 5.107 faizle sattı. Önceki ihalede, bu kağıdın faizi yüzde 3.302 seviyesindeydi.