Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de inşaat şirketleri, aparman dairesi inşasındaki düşüşün tek ailelik konut inşaatlarındaki artışa ağır basması ile birlikte, Mayıs ayında tahminlerden daha az konut için toprağa kazma vurdu.

Konut başlabgıçları Mayıs ayında yüzde 4.8 düşerek 708,000'e geriledi. Başlangıçlar, önceki ay, revize rakamla 744,000 ile Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bloomberg News'un anketine katılan 77 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 722,000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Gelecekteki inşaatlar için öncü bir gösterge olan inşaat izinleri ise Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, düşük konut fiyatları ile rekor düşük mortgage faizlerinin biraraya gelmesinin, konut talebini artırdığını ve yeni projeleri cesaretlendirdiğini işaret ediyor. Aynı zamanda, düşük ikinci el konut fiyatlarının rekabeti ve sıkılaştırılan kredi standartları, ekonomik büyümenin en zayıf halkası olan konut endüstrisi için halen engel oluşturuyor.

Detroit'te Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomisti Russell Price, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmesde, "Konut fiyatlarında açık bir şekilde bazı iyileşmeler görüyoruz. Ancak bunlar halen ılımlı boyutta" dedi ve "Yatırımcı sınıfı halen orada ve piyasanın fiyat bandının alt sınırında halen aktif durumdalar" şeklinde görüş bildirdi.

İnşaat izinleri Mayıs ayında yüzde 7.9 artarak 780,000'e çıktı ve bu durum, tek ailelik konutlar ve çok aileli konutlardaki artışları işaret ediyor.

Konut başlangıçlarında, Mayıs ayı verisi 717,000'den 744,000'e revize edildi.