Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, dünya liderlerinin, Euro Bölgesi'ni korumak için gereken tüm önlemleri alacağı belirtildi. G-20'de yer alan Euro Bölgesi ülkeleri, bölgenin istikrarını ve birliği korumak için her türlü siyasi önlemi alma vaadinde bulundu.

Avrupa'da daha entegre bir bankacılık sektörüne yönelik planlara destek veren liderler, İspanya'nın bankacılık sektörünün yeniden sermayelendirilmesi için hazırlanan kurtarma planı da memnuniyetle karşıladı. Liderler aynı zamanda Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan kalıcı kurtarma fonu ESM'yi de önemsediklerini belirtti.

Avrupa'nın refaha kavuştuğunu görmek istediklerini belirten ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa'daki ortaklarının durumun ciddiyetinin farkına vardıklarını ve büyük bir aciliyet duygusuyla harekete geçtiklerini söyledi.

Yunanistan'ın ülkenin eurodaki kaderini de belirleyen seçimlerinin ardından hükümet kurmaya hazırlandığı esnada G-20 liderleri 2. kez Yunanistan'ı merkeze oturtan bir zirve gerçekleştirdi.

17 Haziran'daki seçimlerde Yunanistan'da kemer sıkma yanlısı partilerin zafer kazanmasından kısa bir süre sonra yatırımcılar İspanya'nın yüzde 7'nin üzerine tırmanan borçlanma maliyetlerine odaklandı.

G-20'de Almanya ve Fransa arasında büyüme ve kemer sıkma ayrılığı konusunda da ortak yol bulunmaya çalışıldı.

Sonuç bildirgesinde Euro Bölgesi'nde büyümeyi destekleyici adımların hızla harekete geçilmesi gerektiği, ancak mali disipline de bağlı kalınması çağrıları yer aldı.