Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brüksel'de konuşan bir Avrupa Birliği yetkilisi, Yunanistan'ın ekonomik şartlarındaki kötülemeye dikkat çekerek, kurtarma paketi şartlarının yeniden müzakere edilmesinin "doğal" olduğunu söyledi. Yetkili, uluslararası yardım alan bir ülkenin gidişatının izlenilmesi ve bu izlenimlere göre yeniden değerlendirmelerin yapılmasının normal bir sürecin parçası olduğunu belirtti.

Yetkili, Yunanistan'de ekonomik durumun kötülediğini kaydetti. Ekonomisi, resesyondaki 5. yılını yaşayan ve yüzde 22 ile rekor işsizlik ile boğuşan Yunanistan'da halk, maliyet kesintileri ve vergi artışlarının altında eziliyor.

Memorandumun şartlarının yeniden görüşülemeyeceğini söyleyen her kimse, bu kişinin kurutulu biri olduğu ifadelerini kullanan yetkili, "Eğer şartlar yeniden değerlendirilemiyorsa, o zaman bu ilüzyonun sona erdirilmesi gerekiyor" dedi.

Ancak yeniden müzakereleri o kadar kolay olmayabilir. Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi Almanya, son günlerde daha sıkı bir tutum sergileyerek, Yunanistan'ın programı uygulamasının gerektiğini söylüyor.

Diğer yandan Almanya'nın pozisyonu, ülkenin kurtarma fonunun en büyük katılımcısı olmasından ötürü aynı zamanda siyasi öğeler de içeriyor. Bu sebeple Almanya'nın, vatandaşlarını, Yunanistan'ın  bunun karşılığında gereken özveriyi gösterdiği konusunda ikna etmesi gerekiyor.