Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da ithalat ve ihracatın beklentinin üzerinde gelmesinin güçlü talep sinyali vermesi ve yatırımcıların, merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için harekete geçebileceğini speküle etmesiyle Japon hisseleri değerlendi. Topix Endeksi 1 ayın en yükseğine tırmandı.

Satışlarının yüzde 65'ini Japonya dışında gerçekleştiren tüketici elektronikleri şirketi Sony Corp. yüzde 2.5 değer kazandı. Daio Paper Corp., Hokuetsu Kishu Paper Co., Nikkei gazetesinin Hokuetsu Kishu Paper Co.'nun şirketin yüzde 20 hissesini satın alacağını yazmasının ardından yükseldi. Mitsubishi Heavy Industries Ltd., ABD'li regülatörlerin California'da kapatılan nükleer santralda çok fazla aşınma bulması üzerine yüzde 3.1 değer kaybetti.

Topix Endeksi yüzde 1.4 kazançla 744.95 puan ile 17 Mayıs'tan bu yana en yükseğini kaydetti. Endekste yer alan 33 sektörün sıçradı. Nikkei 225 Endeksi de yüzde 0.8 artışla 8,727.65 puana çıktı. Endeksin işlem hacmi 30 günlük ortalamasının yüzde 10 altında geldi.

Japonya'nın ihracatı Mayıs'ta yüzde 10 arttı. Beklenti ise yüzde 9.7 artış olacağı yönündeydi.

Mevcut ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda, ihracatın bu kadar güçlü gelmesini beklemediğini belirten Japonya'nın en büyük internet hisse aracı kurumu SBI Securities Co.'nun piyasa analistlerinden Takao Goto, güçlü ihracata otomobil sektörünün öncülük ettiğini söyledi.

Topix Endeks, Çin'in büyümesindeki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin yayıldığına ilişkin endişelerle 27 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden yüzde 15 aşağıda seyrediyor. Endekste yer alan hisseler, defter deperlerinin 0.88 katından fiyatlanıyor.