Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderler borç krizini kontrol altına almakta hâlâ zorlanırken İspanya'nın yarınki tahvil ihalesinin öncesinde euro değer kaybetti.

Fed'in bugün sonlanacak toplantısında daha fazla teşvik kararı alacağına spekülasyondan ötürü dolardaki kazançlar sınırlı oldu. Fed ile işlem yapan ve hazine kağıdı satma yetkisi olan 21 kuruluşun 12'si bir tür parasal genişleme bekliyor. Yeni Zelanda doları , ülkenin cari açığının beklentinin üzerinde genişlemesi üzerine zayıfladı.

İspanyol tahvillerinin yüzde 7'nin üzerine çıkması göz önünde bulundurulduğunda, yarınki ihalede faizlerin artmasının, ülkenin fonlama yeteneğini sorgulatacağını söyleyen IG Markets Securities Ltd'ın analistlerinden Junichi Ishikawa, bunun büyük ihtimalle risk duyarlılığını artıracağını ve euro satışlarını tetikleyeceğini öngördü.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.2672 seviyesine geriledi. Euro Bölgesi'nin ortak para birimi, yen karşısında da yüzde 0.2 zayıflayarak 99.91'e düştü. Yen, dolara karşı yüzde 0.1 güçlenerek 78.85 seviyesinden işlem gördü.

10 yıllık İspanyol tahvillerinin getirisi 18 Haziran'da yzüde 7.29 seviyesinden 1999'da euronun kuruluşundan bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. Faizler dün bir miktar düşmelerine rağmen, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in  kurtarmaya başvurduğu zamanki faizleri olan yüzde 7'nin üzerinde seyretti.

İspanya yarın 2014, 2015 ve 2017 vadeli tahvil ihalesi gerçekleştirecek.