Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizi ve İtalya'nın 10 yıl içinde üçüncü kez yaşadığı resesyonun, artan kötü kredilere karşı bankaları provizyonlarını artırmak zorunda bırakmasıyla, İtalyan bankaları sermaye seviyelerini yükseltmekte zorlanıyor.

İtalya Merkez Bankası'nın verilerine göre ülkenin şirket ve bireylerinin sorunlu kredileri Nisan'da yıllık bazda yüzde 15 artış kaydederek 109 milyar euroya çıktı. Zarar yazmalar haricindeki sorunlu krediler ise 50 milyar eurodan 58 milyar euroya yükseldi.

Sermaye seviyeleri ve iç sermaye üretiminin yeterli tampon oluşturmamasından ötürü, varlık kalitesinin ve yüksek seviyedeki sorunlu kredilerin İtalyan bankaları için giderek artan bir sorun olduğunu belirten Morgan Stanley'nin analistlerinden Francesca Tondi, "ekonomi zaten kırılgan ve kredi akışı da yok" dedi.

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz 10 yılda Euro Bölgesi'nin gerisinde kalan İtalyan ekonomisinin bu yıl yüzde 1.4 daralacağını öngörüyor. Resesyon kredi ödemelerini zorlaştırırken, bankaları da provizyonlarını artırmaya zorlayarak, karların azalmasına yol açıyor. Morgan Stanley'nin analizine göre bankaların, sorunlu kredilerileri için 42 milyar euroluk ekstra sermaye ihtiyaçları bulunabilir.

Moody's geçtiğimiz ay zayıflayan kazançları ve kötü ekonomik görünümü gerekçe göstererek, ülkenin 26 bankasının kredi notunu düşürmüştü.