Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Traderların Fed'in ekonomik büyümeyi desteklemek için harekete geçeceğine ilişkin artan inancı ve Yunanistan'ın seçim sonuçları, Chicago Board Opsiyon Borsası Volatilite Endeksi'ne Ağustos'tan bu yana en sert düşüşünü kaydettirdi. Korku endeksi olarak bilinen VIX Endeksi, bu yılın en düşük seviyesine geriledi.

VIX Endeksi 18 Haziran'da sonlanan 3 gün içinde yüzde 25 düşüş kaydederek son 10 ayın en sert düşüşüne işaret etti. Endeksin fiyatı ile Standard&Poor's 500 Endeksi'nin 20 günlük volatilitesi arasındaki fark dün yüzde 3.1'e gerileyerek, yatırımcıların Aralık'tan bu yana korumaya en az ödemeyi yaptıklarını gösterdi.

Para politikası değerlendirmelerinin ikinci gününde Fed'in, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü resesyon sonrası toparlanmasını yaşayan ABD ekonomisi için daha fazla teşvik uygulayıp uygulamayacaklarına karar verecek. Merkez bankalarının daha fazla genişlemeye gideceğine dair iyimserlik ve Yunanistan'daki seçimlerin kemer sıkma yanlısı partilerin meclisteki galibiyetiyle sonuçlanmasının ardından yatırımcıların koruma talepleri azalıyor.

Yavaşlayan küresel ekonomiye karşı politika hamlelerine ilişkin beklentilerin arttığına dikkat çeken Stifel Nicolaus&Co.'nun ekonomistlerinden Kevin Caron, Yunanistan'daki seçim sonuçlarıyla da birleştirildiğinde, bu durumun piyasalar bir miktar nefes aldırdığını söyledi.