Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Avrupalı liderlerin, İtalya gibi harcamalarını kontrol altına alma yönünde adımlar atan ülkelerin tahvillerini, daimi kurtarma fonu kullanarak satınalma konusunda yollar aradığını kaydetti.

Hollande, Meksika'nın Los Cabos kentinde düzenlenen G20 liderler zirvesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İtalya dikkate alınmaya değer bir fikirle geldi" dedi ve "Öneri, İtalya gibi kamu finansmanında iyileştirme sağlayan gayretli ülkelerin borçlarını, aynı eforu sarfetmeyen diğer ülkelere göre daha iyi faizlerle fonlayabilmesi için" şeklinde görüş bildirdi.

Hollande, 17 üyeli Euro Bölgesi'nin kurtarma fonunu işaret ederek, "Avrupa İstikrar Mekanizması'nı (ESM), bu koşullar altında kullanabilmek için yollar ve araçlar arıyoruz" dedi. Almanya ise, Avrupa'nın kurtarma fonunun Euro Bölgesi ülkelerinin tahvillerini satınalmada kullanılması için belli bir planın görüşülmediğini kaydetti.

G20 liderleri, yetkililerin Avrupa'ya krizle baş edebilmek için birlikte hareket etme baskısı yapması ile birlikte, Euro Bölgesi krizinin ana konu olduğu ard arda ikinci toplantısını gerçekleştirdi. İspanya'nın bankalarının desteklemek için 100 milyar euroluk (127 milyar dolar) yardım istediği bir ortamda, Euro Bölgesi, para birliğini korumak için tüm gerekli politika tedbirlerini alacağı taahhüdünde bulundu.

Hollande, tahvil alım önerisini, 22 Haziran'da Roma'da yapılacak toplantıda, Alman, İspanyol ve İtalyan mevkidaşları ile görüşmeyi beklediğini söyledi. Hollande, ayrıca, öneri konusunda henüz bir karar alınmadığını sözlerine ekledi.