Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, ülkenin sermaye piyasalarına derinlik kazandırılmasına yönelik reformlar kapsamında, Çin Borsalarında işlem yapmak isteyen yabancı kurumsal yatırımcıların giriş şartlarını azaltmayı planlıyor.

Çin Sermaye Piyasaları Düzenleme Komisyonu (CSRC) tarafından yapılan açıklamaya göre, hükümetin, Kalifiye Yabancı Kurumsal Yatırımcı lisansı (CFII) bulunan şirketlerin yönettikleri varlıklardaki minimum zorunluluğu 5 milyar dolardan 500 milyon dolara indirecek. Çin'in SPK'sı aynı zamanda bu yatırımcıların ülkenin bankalararası tahvil piyasalarında da yatırım yapmasına izin verileceğini açıkladı.

CSRC, 18 Mayıs'ta yatırımcıların daha uzun vadeli yatırım yapmasını sağlamasının piyasa güvenini destekleyeceğini, Çin sermaye piyasalarının istikrarlı büyümesine katkı ve yerli yatırımcıya yüksek getirisi sağlayacağını söylemişti.

2002'de uygulamaya geçirilen QFII, yabancı yatırımcıların yuan tabanlı varlıklarıyla işlem yapmasına izin veriyor.

CSRC'nin açıklamasında, yeni kurallar kapsamında yabancı yatırımcılardan istenen en az operasyonel deneyim süresinin 5 yıldan 2 yıla, lisanslı yatırımcıların yuan tabanlı herhangi bir hissede elinde tutabileceği oranının da yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarıldığı belirtildi.