Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin, Asya mallarının taleplerine zarar verdiği endişeleri üzerine Asya paraları değer kaybetti. Endonezya rupisi ve Tayland bahtı 1 haftanın en düşük seviyelerine yakın seyretti.

İhracatın son 3. ayında da azalmasının ardından Tayvan Merkez Bankası'nın bugün faizleri yüzde 1.875'te sabit tutması bekleniyor. Malezya Merkez Bankası Başkanı Zeti Akhtar Aziz dün Avrupa'daki borç krizinde hiçbir netlik göremediklerini söyledi. İspanya'nın borçlanma maliyetleri bu hafta yüzde 7'nin üzerine çıktı.

Yatırımcıların hâlâ daha İspanya konusunda endişeli odluğunu ve bunun Asya paralarını olumsuz etkilediğini belirten Kasikornbank Pcl'nin Bangkok'taki analistlerinden Nalin Chutchotitham, aynı zamanda bu ayın sonundaki Avrupa Birliği zirvesinden çıkacak sonuçları beklediklerini söyledi.

Tayland bahtı, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 31.65 seviyesine gerilerken, Endonezya rupisi de yüzde 0.3 zayıflayarak 9,474'ten işlem gördü. Malezya ringgiti yüzde 0.4 kayıpla 3.1713 düzeyine, Filipin pezosu da yüzde 0.3 düşüşle 42.225 seviyesine geriledi.

Tayland Merkez Bankası, Avrupa'daki borç krizindenötürü 2012 büyüme tahminini yüzde 9'dan yüzde 8'e düşürdü.