Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, altı ay önce faizleri günlük ayarlama üzerine kurulu politikasına şüphe ile yaklaşan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'e karşı zafer kazanıyor.

Moody's, dün yaptığı açıklama ile, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altı olan "Ba1"e yükseltti ve not görünümünü "pozitif"te tutarak, olası not artırımı sinyali verdi. Bu açıklama sonrası, iki yıl vadeli tahvillerin faizi son sekiz ayın en hızlı düşüşünü gösterirken, 2030 vadeli dolar tahvilleri, son iki haftanın en hızlı düşüşünü göstererek yüzde 5.2'ye indi ve bu hareket sonucu, gelişen piyasa dolar tahvilleri ile arasındaki iskonto 24 baz puana genişleyerek Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Diğer önemli gelişen piyasalarınkine benzemeyen bir politika uygulayan Başçı, enflasyonun son yedi ayın en düşük seviyesine inmesine yardımcı oldu ve cari işlemler açığının altı ay üst üste düşmesini sağladı. Aralık ayında, Başçı'nın değişken faizler yerine daha "dolambaçsız" tedbirler uygulaması gerektiğini kaydeden Moody's, dün yaptığı açıklamada, kamu maliyesinde "önemli" iyileşmeye ve açığı azaltma yolundaki politikalara dikkat çekti.

Londra'da Barclays Capital'in gelişen Avrupa, Orta Doğu ve Afrika kredi stratejisti Andreas Kolbe, "Not artırımı ile birlikte, Türkiye, yatırım yapılabilir not statüsüne biraz daha yaklaştı" dedi ve "Türkiye'nin borç dinamikleri güçlü ve orta ve doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin büyük bölümüyle karşılaştırıldığında, Türkiye'nin büyüme görünümü de olumlu görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.