Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa'da 45 ülkede 20 milyondan fazla şirketin bağlı olduğu yaklaşık 2 bin ticaret ve sanayi odasını bünyesinde bulunduran Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (Eurochambres) Başkanı Alessandro Barberis, ''Türk ekonomisi şu sıralar iki kez mutlu bir dönem yaşıyor. Çünkü Avrupa'da ekonomileri kötü giden ülkeler de Türkiye'ye olumlu etki yapıyor'' dedi.

Barberis, Avrupa'daki ekonomik krize ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eurochambres başkanlığını 2 yıldır yapan Barberis, Avrupa'daki şirketlerin bu krizi aşacaklarına inandığını vurgulayarak, ''İmkansız gibi gözüken durumlarda bile iyimser olmak gerekir. Bu ekonominin temelidir, iyimser olmadan iş yapılmaz'' diye konuştu.

AB'nin 54 yıllık bir geçmişi olduğunu ve geçmişte çok iyi sonuçlar alındığını ifade eden Barberis, ''Aşılması gereken sorunlar için AB liderlerinin daha fazla birlik olması, daha fazla avroya sahip çıkmaları ve daha etkili bir siyaset yapmaları gerektiğine'' vurgu yaptı.

Eurochambres başkanı, kriz döneminde önceliklerinin Avrupa'daki KOBİ'lere yardım götürmek olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Brüksel'den, AB'deki farklı ticaret odalarına yardım ederek ve uyum yaratarak, KOBİ'leri güçlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca ticaret odalarının KOBİ'lere destek olmaya devam edebilmeleri için daha istikrarlı bir finans sisteminin önemi büyük. Avrupa'da bankaların borçlarının yüzde 60'ını şirketler finanse ediyor. Yani eğer bankacılık sistemi sağlam olmazsa KOBİ'ler de sağlam olmaz.''

Ekonomik krizin şirketleri etkilemesini ''oyunun bir parçası'' şeklinde tanımlayan Barberis, sorunları tek tek çözmek için yeniden yapılanma ve kalkınma projelerinin yardımcı olacağını ifade etti.



-''Türkiye yeterince iyi gidiyor''

Türkiye'nin ekonomik konumunu ve Eurochambres'deki rolünü de değerlendiren Barberis, şunları kaydetti:

''Türkiye yeterince iyi gidiyor. Biz Türkiye'ye inanıyoruz. Eurochambres'a katkısı olan, özellikle coğrafik Avrupa'da önemli rolü olan bir ülke. Türk ekonomisi şu sıralar iki kez mutlu bir dönem yaşıyor. Birincisi ekonomisi iyi gidiyor, ikincisi Avrupa'da krizde olan ülkeler. Çünkü Avrupa'da ekonomileri kötü giden ülkeler de Türkiye'ye olumlu etki yapıyor. Ama unutmayalım ki, 10 yıl önce Avrupa'daki ülkelerin ekonomileri iyi iken Türkiye kötü gidiyordu. Yani biz öğrendik ki, her zaman iniş ve çıkışları olan bir grafik var. Türkiye şu anda zirvede, İspanya ve İtalya gibi bazı ülkeler ise dipte. Yani hepimizin birlik içinde olması önemli. Bu yüzden AB'de olmak, zorda olan ülkelere olumlu yansıyor.''

 

AA