Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

MSCI Inc.'in Yunanistan Borsasını "gelişen piyasalar" kategorisinde değerlendirmeyi planlamasıyla, bir AB ülkesi olan Yunanistan, gelişmekte ulan ülke kategorisine gerileyen ilk gelişmiş ülke olacak.

MSCI, dün yaptığı açıklamada, yalnızca iki şirketi içeren MSCI Yunanistan Endeksi'nin artık "Gelişen piyasalar" büyüklüğü için gereken şartları sağlamadığını belirtti. MSCI Inc., hisse değerlemelerinin daha da düşmesi hâlinde, MSCI Yunanistan Endeksi'ni sonlandırabileceğini söyledi.

Özel sektör yatırımcılarının 100 milyar euronun üzerinde tahvilde zarar yazmayı kabul etmesiyle Yunanistan, Mart ayında tarihin en büyük borç yapılandırmasını yaptı. MSCI Yunanistan Endeksi son 5 yılda ekonominin daralması ve politikacıların ülkeyi euroda tutmakta zorlanmasıyla yüzde 93 düştü. Endeksteki hisseler, tahmini kazançlarının ortalama 8 katından fiyatlanarak, MSCI Dünya Endeksi'nin yüzde 34 altında bulunuyor.

Piyasanın Yunan hisseleri konuunda kararını verdiğini belirten Marketfield Asset Management'ın New York'taki yönetim kurulu başkanı Michael Shaoul, MSCI'nin yalnızca kaçınılmaz olanı kabullendiğini söyledi. Shaoul, "Aslında yeni bir kategoriye ihtiyaçları var. 'İflas etmiş gelişmiş piyasalar'" dedi.

MSCI Yunanistan Endeksi'nin, MSCI Dünya Endeksi üzerindeki ağırlığı geçtiğimiz ay yüzde 0.03'e geriledi. Bu oran Mayıs 2010'da yüzde 0.16 idi.