Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı,''Türk hükümeti tarafından benimsenen yeni teşvik paketi, Türk yatırımcılar için bir rekabet avantajı sağlamakla birlikte, marka ve yeni teknoloji geliştirme süreçlerini de destekleyecektir'' dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Tüketici Ürünleri Forumu Küresel Zirvesi'nde konuşan Sabancı, ''Sağlam bir makro ekonomi stratejisi ve ihtiyatlı mali politikalarla birlikte, geniş çaplı yapısal reformlar, Türkiye'yi gelişmekte olan önemli ülkelerden biri haline getirdi. Halen ilerleme için yer olsa da, geçtiğimiz 10 yıl içinde gerçekten çok şey başardık. Geçtiğimiz on yıl içinde baskın politika, Türkiye'nin gerçek anlamda serbest piyasa ekonomisine dönüşümü oldu'' diye konuştu.

Bu sürecin ardındaki itici kuvvetin özel sektör olduğunu dile getiren Sabancı, özelleştirme sayesinde devletin ekonomi üzerindeki rolünün azaldığını belirtti.

Özellikle enerji ve altyapı alanında gidilecek çok yol olduğunu ifade eden Sabancı, ''Ancak güven aşılayan oldukça iyi bir ortam elde etmeyi başardık. Türkiye'deki girişimci ve risk alan kuvvet daima inanılmaz düzeyde güçlü olmuştur'' dedi.

Sabancı sözlerine şöyle devam etti:

2001 yılındaki krizin ardından fazlasıyla gelişen ekonomik ortamın, Türkiye'de yerel ve yabancı gruplar için stratejik ve geniş ölçekli yatırımlar çektiğini vurgulayan Sabancı, şunları kaydetti:

''Üstelik 2001 yılındaki krizin ardından, Türk bankacılık sektörü tepeden tırnağa yeniden yapılandırıldı ve yasalar Avrupa Birliği standartlarına uygun bir biçimde uyarlandı. Elbette hem çok gelişmiş hem de yeni gelişmekte olan ekonomilerle kıyaslandığında Türk mali sektörü şu anda sağlıklı olarak görülebilir.

Türkiye'nin mevcut küresel krizden bu kadar kısa sürede kurtulmasının temel nedenlerinden biri de bu. Bu sayede bankalar, giderek daha fazla sayıda küçük ve orta ölçekli işletmeyi destekleyebiliyor.''



-''Sanayi ve hizmet sektörünün arasında daima sağlıklı bir denge kurmalıyız"

Ekonomik performansın sürdürülebilmesinin önemine değinen Sabancı, ''Fakat bir konuda çok dikkatli olmalıyız. Sanayi ve hizmet sektörünün arasında daima sağlıklı bir denge kurmalıyız. Hizmet sektörüne yüksek düzeyde bağımlı olan bir ekonomi, sarsıntılara ve yüksek bir cari açığa maruz kalabilir. Hükümetimizin sanayi sektörüne karşı gösterdiği büyük desteği memnuniyet ve takdirle takip ediyoruz. Türk hükümeti tarafından benimsenen yeni teşvik paketi, Türk yatırımcılar için bir rekabet avantajı sağlamakla birlikte, marka ve yeni teknoloji geliştirme süreçlerini de destekleyecektir'' şeklinde konuştu.



-''Türk tüketicisi son derece bilinçli ve talepkar''

Perakende sektörünün Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Sabancı, ''Tahminlere göre Türkiye'de perakende sektörünün büyüklüğü 175 milyar dolar civarında. Bir başka deyişle dünyada 10, Avrupa'da ise 7'nci sıradayız. Aynı zamanda perakende sektörü, hepimizin bildiği üzere işsizlikle, kayıt dışı ekonomiyle ve enflasyonla mücadelede de son derece önemli yer tutuyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Türk tüketicilerin diğer tüm sektörlerde olduğu gibi perakende sektöründe de dünyaya bağlı olduğunu belirten Sabancı, ''Türk tüketiciler son derece bilinçli ve talepkar. Küresel eğilimleri yakından takip ediyorlar'' dedi.



-''Solomo tam bir paradigma değişimi''

Topluluk bünyesinde bulunan Teknosa ve Akbank sayesinde Türkiye'nin genç ve canlı nüfusunun teknolojiyi çok çabuk benimseyebildiğini gözlemlediklerini anlatan Sabancı, şunları söyledi:

''Türk tüketicisi sosyal-lokal-mobildir. Bu yeni trende 'Solomo' diyoruz. Zaman, Solomo tüketiciye doğrudan birebir dokunma zamanıdır. Sosyal, yerel ve mobil medyada, özellikle akıllı telefonlar, tabletler ve diğer mobil iletişim cihazları bağlamında teknolojiyi son derece yakından takip ediyorlar.

Bu yeni pazarlama terimine Solomo deniyor. Solomo tam bir paradigma değişimini temsil ediyor. Türk tüketiciler ise her zamanki gibi bu değişimin ön saflarında yer tutuyor. Türk tüketiciler, derhal ihtiyaç duyduklarını veya istediklerini bulmak için telefonlarını kullanıyor. Türk Solomo tüketicileri en son çıkan ürünleri, Batı'daki mağazalarda çıktığı an talep ediyor. Bu ülkede cep telefonlarının ne kadar yaygın olduğuna kendiniz de tanık olmuşsunuzdur.''