Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euronun geleceğini riskte olduğunu söyleyen Uluslararası Para Fonu (IMF), bankalara, hükümetleri bay-pas ederek doğrudan destek sağlanması ve Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri indirmesine yönelik çağrıda bulundu.

Lüksemburg'da bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanlarına harekete geçmeleri çağrısında bulunan IMF Başkanı Christine Lagarde'ın çarpıcı mesajının, İspanya'dakiler gibi bankaların sorunlarının çözülmesine yönelik planların üzerindeki baskıyı da artıracak.

Hem bankalar hem de Euro Bölgesi ülkeleri üzerinde artan gerilim ve stresi gördüklerini belirten Lagarde, güveni ve geleceği kazanabilmek için Avrupa'nın para birliğinin tamamlanması için daha kararlı adımların gerektiğini söyledi. Lagarde, "Şu anda Avrupa'nın mali sisteminin finansal kapasitesi sorgulanıyor" dedi.

Euro Bölgesi liderlerinin, euroyu daha da kötüye gitmekten korumak için Avrupa Merkez Bankası'nın yeniden tahvil alımlarına başlamasını ve kurtarma fonunun doğrudan sorunlu bankalara da kanalize edilmesini değerlendirmesinin gerektiğini söyledi.

Almanya tüm bu önlemlere karşı çıksa da, Lagarde, IMF'nin Avrupa bankacılık sektörü ve çevre ülkeler için endişe duyduğunu vurguladı.

AB liderlerinin önümüzdeki zirve öncesinde değerlendirdikleri uzun vadeli önlemleri "yetersiz" bulan Lagarde, IMF'nin daha kararlı adımlar beklediğini, ancak böyle hamlelerin para birliğini tamamlayabileceğini söyledi.

IMF Başkanı'nın, mali disiplinden, daha büyüme yanlısı yapısal reformlara kayılması da dahil olmak üzere Almanya tarafından reddedilen politikalara verdiği açık destek, uluslarası liderlerin Almanya Şansolyesi Angela Merkel'in üzerindeki baskılarını artırdığı bir dönemde daha da dikkat çekti.