Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut satışları ve imalat verilerinin beklenti altında kalması ve emtianın ayı piyasasına girmesiyle ham madde şirketlerinin düşmesi sonucunda Asya Borsaları düştü; MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 ayın en düşüğüne geriledi.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd. yüzde 2.6 düşüş kaydetti. Satışlar bakımından en büyük cep telefonu üreticisi Samsung Electronics Co. yüzde 3.3 geriledi. Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Moody's'in 15 küresel bankanın kredi notunu indirmesinin ardından yüzde 1.6 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 114.28 puana gerileyerek, 15 Haziran'dan bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 5 hisse değer kaybetti. ABD ve Çin'deki yavaşlama ve Avrupa'daki borç krizinin yayılmasına ilişkin endişeler, Mart'tan bu yana küresel hisse senedi piyasalarında 5 trilyon dolar eritti.

Daha fazla düşüş öngören Aberdeen Asset Management'tan Peter Elston, işlerin kötü gitmeyi sürdürdüğünü, özel sektör zayıf olduğunda, tüm dayanağın hükümet olduğunu belirtti.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 2.2 geriledi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.1 ve Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 düştü. Asya borsalarındaki işlem hacmi bugün 30 günlük ortalamanın altındaydı.