Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da düşüşe işaret etmesi beklenen şirket güveni verilerinin güvenli varlık taleplerini desteklemesiyle dolar, bu haftayı artıda kapamaya yöneldi.

Euro krizinin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediğinin sinyalini veren verilerin ardından küresel piyasalarda görülen düşüşleri Asya Borsalarının da takip etmesiyle dolar, euro karşısında 6 ayın en büyük sıçramasını kaydetti. Euro talepleri, Moody's'in 15 bankanın kredi notunu indirmesiyle sınırlı oldu. Avustralya doları  dün Kasım'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etmesinin ardından bugün ralli yaptı.

Küresel büyümenin yavaşlaması hâlinde, dolar alımlarının daha da artacağını öngören Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities'in kıdemli stratejistlerinden Daisaku Ueno, bu çirkinlik yarışında, ekonomik durum ve para politikasındaki farklılıklardan ötürü euronun, dolardan daha fazla satış göreceğini söyledi.

Dolar, euro karşısında 1.2555'ten işlem gördü. ABD doları dün euro karşısında yüzde 1.3 kazançla 12 Aralık'tan bu yana en büyük sıçramasını kaydetmiş ve 1.2540'a tırmanmıştı. Dolar bu hafta yüzde 0.7 değerlendi. Dolar, yen karşısında da 80.28'den 80.43 seviyesine çıktı ve 15 Haziran'dan bu yana yüzde 2.2 primlendi. Yen, euro karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 100.97'den işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin yüzde 2.2'lik düşüşünün ardından bugün yüzde 1 geriledi.